Παραδοσιακά δεμένο με την ημέρα των Χριστουγέννων, το χοιρινό δίνει δυναμικό «παρών» στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια της γιορτής.
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος όπως η χοιρινή κόντρα ή πανσέτα ή χοιρινό μπούτι.
Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μια μεγάλη φέτα, οπότε ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό.
Υλικά
1,5 κιλό χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλο (κατά προτίμηση με την πέτσα της)
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
3 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
4 λίτρα νερό
50 γρ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
Για τη μαρινάδα:
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
ελαιόλαδο
500 ml λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
Εκτέλεση
Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ με το μαρινάρισμα του κρέατος. Διαλύστε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό, βάλτε το χοιρινό στη μαρινάδα και αφήστε το στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
Πριν το μαγειρέψετε, στραγγίστε το και ακουμπήστε το στον πάγκο εργασίας. Αν έχει πέτσα, αυτή θα πρέπει να είναι από την κάτω πλευρά.
Αλείψτε το με ελαιόλαδο, απλώστε κατά μήκος της μιας πλευράς στο κέντρο το σκόρδο και το μαραθόσπορο, τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τυλίξτε το ρολό. Στερεώστε το με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα διχτάκι.
Βάλτε το στο ταψί, ρίξτε το κρασί και 250 ml νερό.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C, βάλτε το ταψί με το κρέας και αφήστε το για 15 λεπτά. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε το για 1 ½ ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70ο C.
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
Στραγγίστε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και βάλτε τη σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν ένα φλιτζάνι (250 ml).
Ανακατέψτε το κορνφλάουρ με 2-3 κουταλιές νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε 1-2 λεπτά στη φωτιά μέχρι να δέσει και κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα και με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Βαγγέλης Δρίσκας
3:30 Χρόνος Παρασκευής
6 μερίδες Ποσότητα
Το διαβάσαμε: is.gd/aGggUA
Traditionally tied to Christmas day, pork gives a potential "present" at the family and friendly tables of the holiday.
For this recipe you will need a piece of meat such as pork tenderloin or pancetta or pork leg.
The meat should be open in a large slice, so ask the butcher to open it so you can spread the filling ingredients and roll it up.
Materials
1.5 kg boneless pork (preferably with its skin)
3 cloves garlic grated
3 tablespoons sweet fennel seeds
2 sprigs of rosemary
4 liters of water
50 gr. salt
100 gr. sugar
For the marinade:
4-5 sprigs of fresh thyme
olive oil
500 ml white wine
1 teaspoon sweet cornflower
Implementation
Start the preparation from the previous night by marinating the meat. Dissolve the sugar and salt in the water, put the pork in the marinade and leave it in the fridge for 8-12 hours.
Before cooking, drain it and place it on the workbench. If it has a skin, it should be on the underside.
Spread it with olive oil, spread along one side in the center the garlic and fennel seeds, the rosemary leaves, the thyme and wrap the roll. Fasten it with cooking twine or a net.
Put it in the pan, pour the wine and 250 ml of water.
Preheat the oven to 250o C, put the pan with the meat and leave it for 15 minutes. Lower the temperature to 180o C and bake for 1 hour, until the internal temperature reaches 70o C.
Remove from the oven and let stand for 10 minutes before cutting.
Drain the sauce left in the pan and put it in a small saucepan. Boil the sauce for a few minutes until almost one cup (250 ml) is left.
Mix the cornflower with 2-3 tablespoons of water and add it to the sauce. Leave on the fire for 1-2 minutes until it sets and take the pot off the stove.
Cut the pork into slices and serve with the sauce and garnish of your choice.
Vangelis Driskas
3:30 Friday Time
6 servings Quantity
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου