Η γαλοπούλα είναι ένα φαγητό που το ψήσιμό του απαιτεί χρόνο και στο τραπέζι μας έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα.
Όταν τη φτιάξετε με μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, ρύζι, σταφίδες και ζαμπόν γαλοπούλας και την περιχύσετε με τη σάλτσα που σας προτείνουμε, η αναμονή σίγουρα θα σας δικαιώσει.
Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:4:0'
Έτοιμο σε:4:20'
Υλικά
1 γαλοπούλα 3½-4 κιλά
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
Για τη σάλτσα
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
250γρ. μανιτάρια (champignon de paris)
250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
250γρ. μανιτάρια portobello
100γρ. κρεμμύδι τριμμένο
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, καπνιστό
1 μήλο ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να αφήσετε να πάρουν βράση. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κρασί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα είναι έτοιμη. Με αυτήν θα αλείψετε τη γαλοπούλα στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ετοιμάζετε και τη γέμιση: σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Για τα μανιτάρια portobello, αφαιρείτε τη μεμβράνη από το καπελάκι τους (τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι) και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σκεπάζετε το σκεύος. Αφήνετε τα μανιτάρια να βράσουν, θα κατεβάσουν πάρα πολλά υγρά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν γαλοπούλας και τις σταφίδες. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά της γέμισης σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Πλένετε σχολαστικά τη γαλοπούλα σας με άφθονο κρύο νερό και τη σκουπίζετε, αλατίζοντας και στην κοιλίτσα της αλλά και εξωτερικά. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί που να τη χωράει ίσα ίσα και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού τη γεμίζετε με τη νόστιμη γέμιση. Αν σας περισσέψει γέμιση, τη βάζετε μέσα στο ταψί. Κλείνετε την τρύπα της κοιλίτσας της με το μήλο, για να μην ταλαιπωρείστε με ραψίματα.
Αδειάζετε μέσα στο ταψί το κόκκινο κρασί και αλείφετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Βρέχετε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα με νερό και σκεπάζετε με αυτά τη γαλοπούλα. Την ψήνετε σκεπασμένη στους 200°C για 3 ώρες περίπου, ανοίγοντας το φούρνο κατά διαστήματα και αλείφοντάς τη με τη νόστιμη σάλτσα. Αν η γαλοπούλα σας είναι 4 κιλά, απαιτούνται περίπου 4 ώρες ψήσιμο. Την τελευταία ώρα την ψήνετε ξεσκέπαστη για να ροδίσει καλά παντού. Όταν γίνει ροδοκόκκινη, μαλακή και τρυφερή σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη γαλοπούλα μέσα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
Πριν από το σερβίρισμα αδειάζετε τη γέμιση από την κοιλίτσα της και τη μεταφέρετε σε πιατελίτσα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε μεγάλη πιατέλα. Τώρα, για το κόψιμο της γαλοπούλας, ας το αναλάβει ο πιο έμπειρος!
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ: Ηλίας Μαμαλάκης
Το διαβάσαμε: is.gd/TnOGnZ
Turkey is a food that takes time to cook and on our table has its honor at Christmas.
When you make it with a nice filling with mushrooms, rice, raisins and turkey ham and pour it with the sauce we suggest, the wait will definitely entitle you.
Servings: 6
Preparation time: 20 '
Cooking time: 4: 0 '
Ready in: 4: 20 '
Materials
1 turkey 3½-4 kg
1 glass of red wine
For the sauce
Or a glass of cognac wine
Or a glass of red wine
3 tablespoons soup fresh, melted butter
2 teaspoons honey soup
2 teaspoons mustard soup
a little salt, pepper
For the filling
250gr. mushrooms (champignon de paris)
250gr. Pleurotus mushrooms
250gr. portobello mushrooms
100gr. grated onion
1½ cup of olive oil coffee
1 glass of white wine
1 pinch of nutmeg
1 cup of brown rice for pilaf
1 cup raisins
4 slices of turkey ham, smoked
1 whole apple
Salt Pepper
Procedure
Prepare the sauce: in a small saucepan heat the brandy, butter and honey, stirring constantly without letting them boil. Add the mustard and wine. Add a little salt and pepper and the sauce is ready. With this you will spread the turkey at the beginning and during the cooking.
Prepare the filling: wipe the mushrooms well with a damp cloth. For portobello mushrooms, remove the foil from their cap (peel them carefully with a knife) and cut them into small pieces.
Heat the olive oil well in a large and deep pan. Add the onion and sauté until the liquids evaporate. Add the chopped mushrooms and cover the pan. Let the mushrooms boil, they will drain a lot of liquid. Add the chopped turkey ham and raisins. Once the filling liquids are absorbed, quench with the wine. Bring to a good boil, season with salt and pepper, add the nutmeg and rice. Stir a little and pour a cup of coffee water. Once it boils, remove the pan from the heat and allow the filling to cool.
Thoroughly wash your turkey with plenty of cold water and wipe it, salting both its belly and the outside. Place it in a pan that fits evenly and with the help of a large spoon fill it with the delicious filling. If you have leftover filling, put it in the pan. Close the hole of her belly with the apple, so as not to bother with sewing.
Pour the red wine into the pan and spread the turkey with the sauce you have prepared. Wet two large pieces of oil paste with water and cover the turkey with them. Bake it covered at 200 ° C for about 3 hours, opening the oven at intervals and smearing it with the delicious sauce. If your turkey weighs 4 kg, it takes about 4 hours to cook. At the last hour, bake it uncovered so that it browns well everywhere. When it turns ruby red, soft and tender, turn off the oven and leave the turkey inside with the oven door ajar.
Before serving, empty the filling from its belly and transfer it to a plate. Serve the whole turkey on a large platter. Now, for the cutting of the turkey, let the most experienced one undertake it!
Photo: George Drakopoulos - Food Styling: Tina Webb
RECIPE BY: Elias Mamalakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου