Ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα

Βήμα-βήμα, πώς να τεμαχίσουμε σωστά και να μαγειρέψουμε νόστιμα το δημοφιλέστερο πουλερικό των Χριστουγέννων! Φτιάχνουμε την πιο νόστιμη ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα που θα γεμίσει το σπίτι μας με τα πιο όμορφα αρώματα.

 




Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:2:30'
Έτοιμο σε:3:15'
Χρόνος αναμονής:24 ώρες


Υλικά
Για τη γαλοπούλα:

1 γαλοπούλα, χωρίς τον λαιμό και τα εντόσθια
2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
2 κουτ. σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
2 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνη
3 κουτ. σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
½ φλιτζάνι χοντρό αλάτι

Για το γλασάριμα:

1 χούφτα μυρωδικά, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 πορτοκάλια, το ξύσμα
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
6 κουτ. σούπας φυτικό λάδι




Διαδικασία
 

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος από πάνω σε επιφάνεια κοπής και τη στεγνώνουμε ταμποναριστά. Πιάνουμε τη 1 φτερούγα και την τραβάμε προς τα έξω, έτσι ώστε να δούμε σε ποιο σημείο ενώνεται με το σώμα. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε προς την άρθρωση,ώστε να χωριστεί η φτερούγα από το στήθος (αν φτάσετε κόκκαλο, σημαίνει ότι δεν το κάνετε σωστά, οπότε τραβήξτε τη φτερούγα ακόμη πιο έξω για να βρείτε το σωστό σημείο).Επαναλαμβάνουμε και στην άλλη φτερούγα.

Τραβάμε ελαφρά το πόδι ώστε να απομακρυνθεί από το σώμα της γαλοπούλας και κόβουμε μέχρι το μαχαίρι να συναντήσει την άρθρωση. Πιέζουμε σταθερά το μαχαίρι μέχρι το πόδι να αποκολληθεί τελείως. Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω και το άνοιγμά της στραμμένο προς το μέρος μας. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόβουμε από τη μία πλευρά μέχρι να φτάσουμε κατά μήκος του λαιμού, τη γυρίζουμε 180 μοίρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς το κεντρικό κόκκαλο της πλάτης.

Αλέθουμε σε μύλο τους μαύρους και τους ροζ κόκκους πιπεριού και τους βάζουμε σε 1 μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού, καστανή ζάχαρη, πάπρικα και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας με την πέτσα από πάνω και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το αλάτι, ταμπονάροντας για να πάει παντού. Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο χωρίς να το καλύπτουμε, τουλάχιστον για 24 ώρες ή 48 ώρες, το πολύ.





Κατόπιν, βάζουμε τη γαλοπούλα με την πέτσα από πάνω και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος. Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε 10΄-12΄σε μέτρια φωτιά σε κατσαρολάκι τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη και το ξίδι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το γλάσο να πήξει ελαφρώς (πρέπει απλώς να αφήνει αποτύπωμα στο κουτάλι). Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε 1 σχάρα στη μέση του φούρνου. Προθερμαίνουμε στους 210°C. Αλείφουμε το κρέας με λάδι και ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό μέσα στο χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τη γαλοπούλα, γυρίζοντάς τη απ’ όλες τις πλευρές τραβώντας τις άκρες του χαρτιού, μέχρι να πάρει χρυσόκαφέ χρώμα, για 20΄-25΄. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο, βάζοντας γλάσο με πινέλο κάθε 20΄, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται, ώστε να διατηρούμε το χαρτί υγρό. Το θερμόμετρο που βυθίζουμε στο πιο παχύ κομμάτι του στήθους πρέπει να δείχνει 65°C και 76°Cόταν μπει στο πιο χοντρό κομμάτι από μπούτι. Από αυτή τη στιγμή, χρειάζονται άλλα 50΄-70΄ ψησίματος (η συνολική παραμονή στον φούρνο είναι 1-1,5 ώρα). Η πέτσα πρέπει να είναι βαθύ χρυσαφί-καφέ και λαμπερό. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30΄-60΄και σερβίρουμε.


Φωτογραφία: Studio M- Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μ.Γεωργιάδης

Το διαβάσαμε: ibit.ly/RlcW





Roasted turkey with icing and spices






Step by step, how to properly chop and cook the most popular Christmas poultry! We make the most delicious roasted turkey with icing and spices that will fill our house with the most beautiful aromas.

Servings: 8-10
Preparation time: 45 '
Cooking time: 2:30 '
Ready in: 3: 15 '
Waiting time: 24 hours

Materials
For the turkey:
1 turkey, without the throat and entrails
2 teaspoons black pepper soup
2 teaspoons pink peppercorn soup
2 teaspoons garlic powder soup
3 tablespoons onion powder soup
1 teaspoon brown sugar soup
1 teaspoon smoked paprika soup
Or a cup of coarse salt

For the icing:
1 handful of herbs such as rosemary, thyme, sage, bay leaves
4 cloves garlic, melted
2 oranges, the zest
1/3 cup brown sugar
1/3 cup red wine vinegar
6 teaspoons soup vegetable oil

Procedure
Place the turkey with the breast on a cutting surface and pat it dry. We catch the 1 wing and pull it out, so that we can see where it joins the body. Using a sharp knife, cut towards the joint to separate the wing from the chest (if you reach a bone, it means you are not doing it right, so pull the wing even further out to find the right spot). Repeat on the other wing. .

Gently pull the leg away from the turkey's body and cut until the knife meets the joint. Press the knife firmly until the foot is completely detached. We do the same with the other. Place the turkey with the breast facing down and its opening facing us. Using kitchen scissors, cut from one side until it reaches along the neck, turn it 180 degrees and repeat the process until the central bone of the back is completely removed.

Grind the black and pink peppercorns in a grinder and put them in 1 bowl. Add salt, garlic and onion powder, brown sugar, paprika and mix. Put the pieces of turkey with the skin on top and pour the mixture with the salt on top, dabbing to go everywhere. Put the meat in the fridge without covering it, for at least 24 hours or 48 hours, at most.


Then, put the turkey with the skin on top and leave it at room temperature to reduce the cooking time. Meanwhile, cook the spices, orange zest, brown sugar and vinegar over medium heat in a saucepan over medium heat, stirring frequently, until the sugar has dissolved and the icing has thickened slightly (it should just leave a mark on the spoon). Remove from the heat.

Put 1 grill in the middle of the oven. Preheat to 210 ° C. Grease the meat with oil and add 1 tsp. water in the baking paper. Roast the turkey, turning it on all sides, pulling the edges of the paper, until it turns golden brown, for 20΄-25΄. Lower the temperature to 150 ° C and continue baking, putting icing with a brush every 20΄, adding as much water as needed to keep the paper moist. The thermometer that we dip in the thickest part of the chest should show 65 ° C and 76 ° C when it enters the thickest part of the thigh. From this moment, another 50΄-70΄ baking is needed (the total stay in the oven is 1-1,5 hours). The skin should be deep golden-brown and shiny. Remove from the oven, cover lightly with foil. Let it rest 30΄-60΄ and serve.

Photo: Studio M- Styling: Katerina Lykouresi
Food styling: M. Georgiadis

Turkey, Turkey with icing, Seasoning, Christmas
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου