Κουλούρι Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή συνταγή

 


Κουλούρι Θεσσαλονίκης από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο. Εύκολο, γρήγορο και μερακλίδικο. Τραγανό από έξω και αφράτο από μέσα. Όπως μας αρέσει.





Υλικά
   
Για τα κουλούρια
    200γρ. κίτρινο αλεύρι
    400γρ. σκληρό αλεύρι
    60γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
    350-370ml χλιαρό νερό
    50γρ. νωπή μαγιά
    15γρ. αλάτι
    
Για την επικάλυψη σουσαμιού
    1/2 λίτρο κρύο νερό
    20 γρ. μέλι
    150-200 γρ. λευκό σουσάμι


Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα κουλούρια: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να δουλέψει 5 λεπτά, προσθέτουμε τα 2 είδη αλεύρων και το αλάτι και δουλεύουμε με μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι διπλασιαστεί για περίπου 45 λεπτά- 2 ώρες.




Βήμα 2

Για την επικάλυψη σουσαμιού: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε το νερό και το μέλι, ομογενοποιούμε καλά και σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 85-100 γρ. (περίπου 10-12 κουλούρια). Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε κάθε ζύμη σε μακρόστενο σχήμα. Κλείνουμε δύο άκρες πιέζοντας τις και σιγουρευόμαστε ότι έχει κολλήσει καλά. Βουτάμε το κουλούρι στο μπολ με το νερό και το μέλι, στη συνέχεια το στραγγίζουμε ελαφρά και μεταφέρουμε στο μπολ με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσει από όλες τις πλευρές.


Βήμα 3

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους. Βάζουμε στο φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.



Tips

Σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε το μπολ με μισάνοιχτη την πόρτα.



Συνταγή απο: ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΚΙΑΡΟΣ

Το διαβάσαμε: ibit.ly/ztyh





Thessaloniki bun, the traditional recipe







Thessaloniki bun from MasterChef Lambros Vakiaros. Easy, fast and simple. Crispy on the outside and fluffy on the inside. As we like it.

Materials
   
For the pretzels
    200g yellow flour
    400g hard flour
    60g white granulated sugar
    350-370ml warm water
    50g fresh yeast
    15g salt
    
For the sesame coating
    1/2 liter of cold water
    20 gr. honey
    150-200 gr. white sesame


Procedure

Step 1
For the pretzels: Pour the warm water into the mixing bowl and dissolve the yeast and sugar. Let it work for 5 minutes, add the 2 types of flour and the salt and work at medium speed for 8-10 minutes. Cover the bowl with cling film and leave it in a warm environment until it doubles in size for about 45 minutes - 2 hours.

Step 2
For the sesame coating: Preheat the oven to 220 degrees in the air. In a medium bowl add the water and honey, mix well and in a second bowl put the sesame seeds. Divide the dough into 85-100 g. (about 10-12 rolls). We lightly oil our hands and on a clean work surface we roll out each dough into an oblong shape. We close two ends by pressing them and make sure that it is well stuck. Dip the bun in the bowl with the water and honey, then drain it slightly and transfer to the bowl with the sesame seeds. We turn it on both sides so that it sticks on all sides.

Step 3
Transfer the pretzels to a tray lined with baking paper with a distance of at least 5 cm between them. Put in the oven and lower the temperature to 200 degrees. Bake for about 20-25 minutes until golden brown.


Tips
In case we want to speed up the swelling process, preheat the oven to 50 degrees. As soon as it reaches the temperature, close it and transfer the bowl with the door half open.


Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου