Με βάση το ρύζι, το πιάτο των μεξικανών ψαράδων του Ατλαντικού μαγειρεύεται πάνω στα καΐκια και χρησιμοποιεί ό,τι πρωτοπιάνει η ψαριά! Εδώ το απολαμβάνουμε με καλαμάρι και μύδια, ιδανικό και για όσους νηστεύουν!
Υλικά
4 καλαμάρια, ολόκληρα καθαρισμένα μαζί με το κεφάλι τους (περίπου 100 γρ. το καθένα)
400 γρ. μύδια μαζί με το κέλυφος, καθαρισμένα
250 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 λίτρο ζωμός ψαριού
150 ml λευκό ξηρό κρασί
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες, για γαρνίρισμα
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το σοφρίτο
150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και φλούδες
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο λεμόνι, χυμός
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
80 γρ. τομάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
Διαδικασία
Βήμα 1 Αχνίζουμε τα μύδια και τα κρατάμε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο.
Βήμα 2 Για το σοφρίτο: καίμε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 3 Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.
Βήμα 4 Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το δυόσμο και τις ελιές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΗΣ
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος
Το διαβάσαμε: https://bitl.to/5MTw
Rice on the couch (a la tumbada) with squid and mussels
Ingredients
4 squid, whole, cleaned with their heads (about 100 g each)
400 g mussels with their shells, cleaned
250 g arborio rice
1 liter fish stock
150 ml dry white wine
10 mint leaves, finely chopped for garnish
green pepper, sliced, for garnish
extra virgin olive oil
salt, pepper
For the sofrito
150 g Florina peppers, halved, seeded and peeled
2 cloves garlic
1 medium lemon, juiced
2 tbsp extra virgin olive oil
80 g tomato, cut into large pieces
Based on rice, this dish of Mexican Atlantic fishermen is cooked on the boats and uses whatever the fish catches! Here we enjoy it with squid and mussels, ideal for those who are fasting!
Procedure
Step 1 Steam the mussels and set aside. In a pan with a little olive oil, sauté the squid for 10 minutes and set aside, covered in aluminum foil.
Step 2 For the sofrito: in a pan without oil, sear the peppers and tomatoes on all sides. Once they have cooled, blend them in a blender with the garlic, lemon juice and olive oil until we obtain a homogeneous, thick sauce. Season with salt and pepper and set aside.
Step 3 In a deep pan, sauté the rice with the onion with a little olive oil. Deglaze with the wine and wait for it to evaporate. Following the logic of risotto, stir constantly and gradually add the fish stock until cooked. Then, add the tomato and pepper sofrito. Stir until all the ingredients are combined.
Step 4 Serve the rice in a deep plate, placing the squid and mussels on top. Add freshly ground pepper and garnish with mint and olives.
DIMITRIS MALANDRENIS
Photo: Diogenis Papadopoulos
%20%CE%BC%CE%B5%20%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BC%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-2.png)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου