Μπακλαβάς με καρύδια

Ο μπακλαβάς είναι από τα κλασικά γλυκά ταψιού που στέκεται επάξια στο τραπέζι σε κάθε περίσταση και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.



Μερίδες:για ταψί 24x30 εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:55'

Υλικά
    1 κιλό φύλλο κρούστας
    2 ποτήρια βούτυρο φρέσκο

Για τη γέμιση
    ½ κιλό καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
    2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    2 κουτ. φρυγανιά τριμμένη
    2 κουτ. σούπας κανέλλα



Για το σιρόπι
    3 φλιτζάνια ζάχαρη
    3/4 φλιτζανιού μέλι
    2 φλιτζάνια νερό
    5-6 γαριφαλάκια
    1 μασουράκι κανέλλα
    ½ λεμόνι, το χυμό και τη φλούδα κομμένη σαν κορδέλα
    ½ πορτοκάλι, τη φλούδα κομμένη σαν κορδέλα

Για το γαρνίρισμα
    γαριφαλάκια ολόκληρα

Διαδικασία
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.

Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.



Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.

Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά.

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελλογαρίφαλα για 7-10 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ: Σιμόνη Καφίρη
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Food Styling: Αντωνία Κατή

Το διαβάσαμε:is.gd/b2O12k





Baklava with nuts






Baklava is one of the classic baking desserts that is worthy of standing on the table at every occasion and especially at Christmas time.

Servings: for 24x30cm pan
Preparation time: 25 '
Cooking time: 1: 30 '
Ready to: 1: 55 '

Materials
    1 kg crust sheet
    2 glasses of fresh butter

For filling
    ½ kg of walnut, coarsely ground
    2 boxes. sugar soup
    2 boxes. breadcrumbs
    2 boxes. of cinnamon soup

For the syrup
    3 cups of sugar
    3/4 cup honey
    2 cups of water
    5-6 cloves
    1 cinnamon bun
    Or lemon juice and peel cut as a ribbon
    Or orange, peel cut like a ribbon

For garnishing
    whole cloves

Procedure
Put the butter in a saucepan and heat over low heat until it melts. With a spoon, remove the foam that is formed and throw it away. When it is cleaned, throw away its basins and transfer the melted and refined butter to another pan.

Mix all the filling materials together.

Cut the crust sheets in half so they are exactly the size of the pan.

Butter the pan and spread on top of one sheet. Butter it. Repeat with 9 more sheets, one on top, always buttered.

Sprinkle the surface of the last sheet with the filling mixture (about three tablespoons). Cover with 2 sheets of butter. Sprinkle again with filling. Repeat the same alternation and finish with 10 sheets, as you did in the beginning.

Chop the baclava with a very sharp knife, down to rhomboids or other shaped pieces. In the center of each piece you enter a clove.

Burn the remaining butter and pour the baklava.

Sprinkle the surface with a little cold water and bake in a preheated oven at 180 ° C for 40 minutes. Lower the temperature to 120 ° C and continue roasting for another 40-50 minutes, until the sweet surface has browned and the inner leaves are well cooked.

Prepare the syrup
Boil the water with sugar, honey, orange and lemon peels and lentils for 7-10 minutes. Finally, pour the lemon juice. Allow the syrup to cool and remove the aromas.

Remove the baklava from the oven and pour the spoonful of syrup. You let it dry for a whole day.

RECOMMENDED BY: Simon Kafiri
Photo: Sotiris Papanikolaou
Food Styling: Antonia Katie

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου