Υλικά
250 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
250 γρ. βούτυρο
6 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
250 ml γάλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
200 γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια, ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε τους κρόκους στο μείγμα.
Ανακατέψτε ξεχωριστά σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα σταδιακά στο χτυπημένο βούτυρο, εναλλάξ με το γάλα.
Στη συνέχεια προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών, την καρυδόψιχα, τα δαμάσκηνα και τον χαλβά.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατέψτε τα με το υπόλοιπο μείγμα.
Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ με διάμετρο 24 εκ., αδειάστε εκεί το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας για 7-8 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη.
Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, περιχύστε το με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε το για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει, ξεφορμάρετέ το και κόψτε το σε φέτες.
Tip
Αρωματίστε το σιρόπι με έναν δυνατό εσπρέσο ή 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ.
Το διαβάσαμε:
ibit.ly/aJ5R
Syrup Cake with Plums
Materials
250 gr. chopped prunes
250 gr. butter
6 eggs
250 gr. sugar
400 gr. flour for all purposes
250 gr. fine semolina
250 ml of milk
zest of 2 oranges
100 ml orange juice
2 tsp. sweet baking powder
150 gr. grated nutmeg
200 gr. vanilla flavored halva, chopped
1 tsp. sweet cinnamon
For the syrup
350 gr. sugar
500 ml of water
Implementation
Beat the butter with the sugar in a mixer until the mixture turns white. Separate the yolks from the whites, reduce the speed of the mixer and pour the yolks into the mixture.
Separately in a bowl, mix the flour with the semolina, cinnamon and baking powder and gradually pour them into the beaten butter, alternating with the milk. Then add the juice and zest of the oranges, the walnuts, the plums and the halva.
Beat the egg whites to a stiff meringue and mix them with the rest of the mixture.
Line the inside of a 24 cm diameter cake tin with non-stick paper, pour the mixture there and bake in a preheated oven at 180°C for 50 minutes. While the cake is baking, prepare the syrup by boiling the water with the sugar for 7-8 minutes.
As soon as you take the cake out of the oven, pour the warm syrup over it. Leave it for a while until it cools down, unmold it and cut it into slices.
Tip
Flavor the syrup with a strong espresso or 1 spoonful of instant coffee.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου