Πώς να ξεπαγώσουμε με ασφάλεια τη 🦃 γαλοπούλα από την κατάψυξη

Οι ακατάλληλες πρακτικές απόψυξης, μαγειρέματος και χειρισμού των τροφίμων στην κουζίνα μας, θα μπορούσαν να καταστήσουν το εορταστικό τραπέζι, επικίνδυνο για την υγεία των αγαπημένων μας. 

Αν ακολουθήσουμε κάποιες απλές οδηγίες για να ξεπαγώσουμε τη 🦃 γαλοπούλα από την κατάψυξη με ασφάλεια, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το γεύμα των εορτών θα είναι νόστιμο και απαλλαγμένο από μικροβιολογικούς κινδύνους.




Ο Δημήτριος Γεωργαντέλης* , χημικός με διδακτορικό από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μας εξηγεί πώς να διατηρήσουμε ασφαλές το γιορτινό τραπέζι με αφετηρία τη σωστή απόψυξη.

Πώς να ξεπαγώστε τη γαλοπούλα με ασφάλεια

Το πιο συνηθισμένο λάθος για την ασφάλεια των τροφίμων που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών είναι να ξεπαγώνουν λανθασμένα τη γαλοπούλα τους. Η απόψυξη στον πάγκο της κουζίνας είναι επικίνδυνη, επειδή η εξωτερική επιφάνειά της μπορεί γρήγορα να εισέλθει στη μικροβιολογικά επικίνδυνη ζώνη – 4,5C έως 60C – όπου βακτήρια όπως η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

 


Οι 3 ασφαλείς μεθόδους για την απόψυξη:


Απόψυξη στο ψυγείο

Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος αλλά απαιτεί προγραμματισμό. Αφήστε 24 ώρες χρόνο απόψυξης για κάθε 4 έως 5 κιλά του πουλερικού. Για παράδειγμα, μια γαλοπούλα 15 κιλών θα χρειαστεί περίπου τρεις ημέρες για να ξεπαγώσει. Διατηρήστε τη στην αρχική της συσκευασία σε ένα δίσκο για κρατήσει τα υγρά της απόψυξης και να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.


Απόψυξη με κρύο νερό

Για πιο γρήγορη απόψυξη, βυθίστε τη σε κρύο νερό στην αρχική της συσκευασία. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά για να το διατηρείτε κρύο. Αυτή η μέθοδος απαιτεί περίπου 30′ απόψυξης ανά κιλό. Μόλις ξεπαγώσει, μαγειρέψτε την αμέσως.


Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων

Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας είναι αρκετά μεγάλος κι επαγγελματικός, και εφόσον ο προμηθευτής του προϊόντος το δίνει σαν επιλογή, μπορείτε να την ξεπαγώσετε χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση απόψυξης. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή και μαγειρέψτε τη αμέσως μετά την απόψυξη.


Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, μην ξεπαγώνετε ποτέ μια γαλοπούλα σε ζεστό νερό, στον πάγκο της κουζίνας, καθώς αυτές οι μέθοδοι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

 




 

Μαγειρεύουμε τη γαλοπούλα στη σωστή θερμοκρασία

Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα σας, η θερμοκρασία είναι η κρίσιμη παράμετρος που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Το αργό μαγείρεμα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ασφαλές γιατί επιτρέπει στα επιβλαβή βακτήρια να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Αντίθετα, ψήνετε τη σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 160C και χρησιμοποιείτε πάντα ένα θερμόμετρο φαγητού για να βεβαιωθείτε ότι θα φτάσει σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία των 72-73C. Ελέγξτε τη θερμοκρασία σε τρία βασικά σημεία: στο πιο παχύ μέρος του στήθους, στο εσώτερο της φτερούγας και στο εσώτερο μέρος από το μπούτι.


Το αργό μαγείρεμα της γαλοπούλας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ασφαλές γιατί επιτρέπει στα επιβλαβή βακτήρια να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν


Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε pop-up timers (θερμόμετρα χρόνου), καθώς μπορεί να μην είναι πάντα ακριβή. Χρησιμοποιήστε ένα βαθμονομημένο θερμόμετρο κρέατος για ακρίβεια. Εάν γεμίζετε τη γαλοπούλα σας, βεβαιωθείτε ότι η γέμιση φτάνει επίσης σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 72C για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.


Πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης

Η ωμή μπορεί να μεταφέρει βακτήρια όπως η Salmonella και το Campylobacter, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες. Για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης:


Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό ωμής. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για ωμή γαλοπούλα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως λαχανικά ή σαλάτες.


Ποτέ μην ξεπλένετε την ωμή γαλοπούλα στο νεροχύτη, καθώς το πιτσίλισμα του νερού μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια έως και 1 μέτρο γύρω από την κουζίνα.


Εάν επιλέξετε να ξεπλύνετε, καθαρίστε και απολυμάνετε τον νεροχύτη και τις γύρω περιοχές αμέσως μετά.

Το αυγολέμονο είναι ένα κλασικό γιορτινό συνοδευτικό, αλλά και άλλες σπιτικές συνταγές συχνά απαιτούν ωμά αυγά, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν σαλμονέλα. Για να διατηρήσετε το αυγολέμονο σας ασφαλές:

Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ή σκόνη και υποκατάστατα αυγών, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Εάν χρησιμοποιείτε κανονικά αυγά, μαγειρέψτε το μείγμα αυγών σε θερμοκρασία 60 C μέχρι να πήξει αρκετά για να καλύψετε ένα κουτάλι. Βάλτε το αυγολέμονο στο ψυγείο αμέσως μετά την προετοιμασία του.



*Ο Δημήτριος Γεωργαντέλης είναι Χημικός με διδακτορικό στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ



Το διαβάσαμε: https://bitl.to/5OSj




Translation



How to Safely Thaw a Frozen Turkey

Improper thawing, cooking, and food handling practices in our kitchen could make our holiday table dangerous for the health of our loved ones. By following some simple guidelines to safely thaw a frozen turkey, we can ensure that our holiday meal will be delicious and free of microbiological hazards.

Dimitrios Georgantelis* , a chemist with a PhD from the School of Veterinary Medicine of the Aristotle University of Thessaloniki, explains how to keep your holiday table safe by defrosting it properly.

How to Safely Thaw a Turkey

The most common food safety mistake people make during the holidays is improperly thawing their turkey. Defrosting on the kitchen counter is dangerous because its outer surface can quickly enter the microbiological danger zone – 40°F to 140°F – where bacteria like salmonella multiply rapidly.

The 3 Safe Methods for Defrosting:

Defrosting in the Refrigerator
This is the safest method but requires planning. Allow 24 hours of defrosting time for every 10 to 12 pounds of poultry. For example, a 35-pound turkey will take about three days to defrost. Store it in its original packaging on a tray to retain the defrosting juices and prevent cross-contamination.

Defrosting in Cold Water
For faster defrosting, immerse it in cold water in its original packaging. Change the water every 30 minutes to keep it cold. This method requires about 30 minutes of defrosting per pound. Once thawed, cook immediately.

Microwave defrosting
If your microwave is large enough and professional-grade, and the manufacturer offers it as an option, you can defrost it using the defrost setting. Follow the manufacturer’s instructions carefully and cook immediately after defrosting.

Regardless of the method, never defrost a turkey in hot water on the counter, as these methods create ideal conditions for harmful bacteria to grow.

Cook the turkey at the right temperature

When it comes to cooking your turkey, temperature is the critical parameter to keep in mind. Slow-cooking overnight at low temperatures is not safe because it allows harmful bacteria to survive and multiply. Instead, cook it to no lower than 160C and always use a food thermometer to make sure it reaches a safe internal temperature of 72-73C. Check the temperature in three key places: the thickest part of the breast, the innermost part of the wing and the innermost part of the thigh.

Slow cooking a turkey overnight at low temperatures is not safe because it allows harmful bacteria to survive and multiply

Don’t rely solely on pop-up timers, as they may not always be accurate. Use a calibrated meat thermometer for accuracy. If you are stuffing your turkey, make sure the stuffing also reaches an internal temperature of at least 72C to prevent bacterial growth.

Preventing Cross-Contamination

Raw turkey can carry bacteria like Salmonella and Campylobacter, which can easily spread to other foods, utensils, and surfaces. To prevent cross-contamination:

Wash your hands thoroughly with soap and warm water for at least 20 seconds before, during, and after handling raw turkey. Use separate cutting boards and utensils for raw turkey and ready-to-eat foods like vegetables or salads.

Never rinse raw turkey in the sink, as splashing water can spread bacteria up to 3 feet (1 meter) around the kitchen.

If you choose to rinse, clean and disinfect the sink and surrounding areas immediately afterward.

Eggnog is a classic holiday side dish, but other homemade recipes often call for raw eggs, which can carry salmonella. To keep your eggnog safe:

Use pasteurized eggs or powdered and egg substitutes, which have been treated to kill bacteria. If you are using regular eggs, cook the egg mixture at 60 C until it thickens enough to coat a spoon. Refrigerate the eggnog immediately after preparation.

*Dimitrios Georgantelis is a Chemist with a PhD in Veterinary Medicine at the Aristotle University of Thessaloniki

 

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου