Φτιάχνουμε κεφτέδες από μελιτζάνες και τις συνοδεύουμε με κασέρι και χειροποίητη τυροκαυτερή για ένα νόστιμο καλοκαιρινό μεζέ.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τους μελιτζανοκεφτέδες
4 μελιτζάνες μεγάλες, φλάσκες
4 πιπεριές Φλωρίνης
360 ml γάλα χλιαρό
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. βούτυρο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
120 γρ. κασέρι παλαιωμένο, τριμμένο
2 αυγά
ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την τυροκαυτερή
150 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα*
½ πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά καρέ
½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά καρέ
1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, σε σκόνη
50 ml πετιμέζι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βήμα 2
Βάζουμε τις πιπεριές σε πλαστικό μπολάκι, τις κλείνουμε με το καπάκι μέχρι να ιδρώσουν και να κρυώσουν. Παίρνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι, ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 3
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε για 30′ να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές καλά στραγγισμένες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κασέρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βήμα 4
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά με 2 κουτ. σούπας νερό. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά μπαλάκια, τα περνάμε πρώτα από τα χτυπημένα αυγά και μετά από το αλεύρι.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε για 3-4′ μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Βήμα 5
Τυροκαυτερή: Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τα τυριά και τα πολτοποιούμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση, μέχρι να ενωθούν και να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και απαλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την πιπερίτσα, την πάπρικα, το πετιμέζι και το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′, μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπερίτσες, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκησ Γεωργιάδησ - Φωτογραφίες: STUDIOM
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το διαβάσαμε: ibit.ly/nsTp8
Eggplant meatballs with caseri and cheese kafteri
Materials
Servings: 4
For the eggplant meatballs
4 large eggplants, flasks
4 Florinis peppers
360 ml warm milk
40 gr. fine semolina
120 gr. flour for all uses
50 gr. butter
½ bunch parsley, chopped
1 tsp. sweet oregano, dry
120 gr. aged caseri, grated
2 eggs
e.p. olive oil for frying
salt, black pepper
For the cheeseburger
150 gr. katiki DOMOKOS
150 gr. slice of our choice, crumbled
100 ml d.p. olive oil
1 fresh hot pepper*
½ bell pepper, cut into small squares
½ Florini pepper, cut into small squares
1 tsp. soup spoon hot paprika, powdered
50 ml petimez + a little extra for serving
1 tsp. tablespoons white vinegar
We make meatballs from eggplants and accompany them with caseri and handmade cheese for a delicious summer meze.
Procedure
Step 1
Prick the eggplants all over with a fork. Bake them together with the Florinis peppers in the oven grill until they turn black.
Step 2
Put the peppers in a plastic bowl, close them with the lid until they sweat and cool. Take the flesh from the eggplants with a spoon, peel the peppers and roughly chop them. We put them in a colander to extract their liquids.
Step 3
Heat the milk in a saucepan. Sprinkle in the semolina and mix with the egg beater until the cream sets. Remove from the heat and add the butter, salt and pepper and let it cool slightly for 30 minutes.
Pour the cream into a bowl and add the aubergines and well-drained peppers. Add the herbs, the caseri and season with salt and pepper. Mix and refrigerate for 1 hour.
Step 4
In a bowl, beat the eggs with 2 tsp. soup water. Put the flour on a plate. Shape the mixture into round balls, roll them first in the beaten eggs and then in the flour.
Put enough olive oil in a deep frying pan and once it is hot, add the meatballs. Fry for 3-4 minutes until they are evenly browned. Remove them with a slotted spoon and leave them on a plate lined with absorbent paper to drain.
Step 5
Tyrokateri: Put the cheeses in the blender bucket and mash them at medium to low intensity, until they come together and get a thick mixture. Without stopping the operation of the blender, gradually add the olive oil. Beat continuously until the mixture is smooth and fluffy. Then add the pepper, paprika, pepper and vinegar and continue beating for 1 minute, until all the ingredients are fully combined.
Transfer the cheese curd to a bowl, add the chopped peppers, taste and, if necessary, add salt and mix. Cover the bowl with a transparent film and put it in the fridge for 1 hour before serving.
Styling: Katerina Lykouresi - Food Styling: Makis Georgiadis - Photos: STUDIOM
DINA NIKOLAOU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου