Αν αποκτήσατε πρόσφατα ένα air fryer, ως καινούριο γκάτζετ στην κουζίνα σας και δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τις δυνατότητές του, εμείς σας έχουμε μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτικά πατατάκια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Άλλωστε η φριτέζα αέρος, όπως τη λέμε στην Ελλάδα, είναι μια από τις διατροφικές τάσεις του 2023, αφού είναι και πιο οικονομική (σε σύγκριση με το να κάψει κανείς έναν ολόκληρο φούρνο για να φτιάξει τσιπς πατάτας), χρειάζεται ελάχιστο λάδι (σε σύγκριση με το τηγάνισμα σε παραδοσιακή φριτέζα) και απαιτεί λιγότερο χρόνο ψησίματος, αφού η λειτουργία θερμού αέρα είναι πιο αποδοτική.
Οπότε αν είστε σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη μία, μήπως να το ξανασκεφτείτε, τώρα που στο παιχνίδι έχουν μπει αρκετές εταιρείες και ο ανταγωνισμός έχει ρίξει τις τιμές τους;
ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ AIR FRYER 👉 ΕΔΩ
Υλικά για 6 μερίδες
2 μεγάλες πατάτες
ελαιόλαδο σε σπρέι
1/2 κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι
ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή φρέσκο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Στραγγίζετε τις πατάτες, τις τοποθετείτε σε πετσέτες κουζίνας και τις σκουπίζετε μέχρι να είναι τελείως στεγνές. Ψεκάζετε τις πατάτες με ελαιόλαδο σε σπρέι και τις πασπαλίζετε με το αλάτι. Τοποθετείτε τις φέτες πατάτας ανά μερίδες, σε μονή στρώση, στο λαδωμένο καλάθι του air fryer. Ψήνετε για 15-17 λεπτά, ώσπου να γίνουν τραγανές και καστανές – χρυσαφένιες σε χρώμα, ανακατεύοντας και αναποδογυρίζοντάς τες ανά 5-7 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε να τις πασπαλίσετε στο τέλος με μαϊντανό.
Συχνές ερωτήσεις:
Το μούλιασμα αφαιρεί από τις πατάτες το άμυλο που έχουν φυσικά κι έτσι τους δίνει αυτή την τραγανή υφή που θέλουμε.
– Γιατί τα πατατάκια μου βγαίνουν από το air fryer μαλακά;
Αν τα πατατάκια σας βγαίνουν μαλακά, ρίξτε τα πάλι στη φριτέζα αέρος και ψήστε τα για λίγο ακόμη. Επειδή οι κατάλληλες θερμοκρασίες ψησίματος διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, έτσι διαφέρουν και οι χρόνοι ψησίματος. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε 15-17 λεπτά. Ξεκινήστε να τσεκάρετε το φαγητό σας στον ελάχιστο προτεινόμενο χρόνο και αν δεν είναι έτοιμες, προσθέστε χρόνο μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Είναι τα πατατάκια της φριτέζας αέρος πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα;
Το φαγητό που ψήνεται στη φριτέζα αέρος δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό, ωστόσο σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ελάχιστα λιπαρά από όσα θα ήθελε για τρόφιμα που τηγανίζονται σε τηγάνι ή παραδοσιακή φριτέζα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος. Οπότε, ναι οι συνταγές σε air fryer είναι πιο υγιεινές σε σχέση με τις τηγανητές.
– Τι άλλο μπορώ να ψήσω στο air fryer μου;
Οποιοδήποτε φαγητό θέλει τηγάνισμα μπορεί να ψηθεί και σε φριτέζα αέρος, όπως για παράδειγμα μπουκιές κοτόπουλου, donuts, λουκουμάδες, αλλά μπορείτε να ψήσετε και αρτοσκευάσματα όπως μπισκότα, κέικ αλλά και κυρίως γεύματα όπως μπιφτέκια και παϊδάκια!
Το διαβάσαμε: ibit.ly/Ai3J
If you have recently acquired an air fryer, as a new gadget in your kitchen and you have not yet familiarized yourself with its capabilities, we have a very easy and quick recipe for homemade chips that young and old will love.
After all, the air fryer, as we call it in Greece, is one of the food trends of 2023, since it is also more economical (compared to burning an entire oven to make potato chips), requires little oil (compared to frying in a traditional fryer) and requires less cooking time, since the hot air function is more efficient.
So if you're one of those who don't have one yet, maybe you should reconsider, now that several companies have entered the game and the competition has driven down their prices?
Ingredients for 6 servings
2 large potatoes
olive oil spray
1/2 tsp. tablespoon sea salt
chopped fresh parsley or fresh rosemary (optional)
Procedure
Preheat the air fryer to 180°C. Using a mandolin or vegetable slicer, slice the potatoes very thinly. Transfer the cut potatoes to a large bowl and add enough ice water to cover them. Let the potatoes soak for 15 minutes and then drain. Add more ice water and soak for another 15 minutes.
Drain the potatoes, place them on kitchen towels and pat them dry until they are completely dry. Spray the potatoes with olive oil and sprinkle with salt. Place the potato slices in portions, in a single layer, in the oiled basket of the air fryer. Bake for 15-17 minutes, until they are crispy and golden brown, stirring and turning every 5-7 minutes. If you want, you can sprinkle them with parsley at the end.
Frequent questions:
– Why do we soak potatoes in water before baking them?
Soaking removes the starch from the potatoes that they naturally have and thus gives them that crunchy texture that we want.
– Why do my chips come out of the air fryer soft?
If your chips come out soft, put them back in the air fryer and cook a little longer. Because proper baking temperatures vary from brand to brand, so do baking times. That's why we say 15-17 minutes. Start checking your food at the minimum recommended time and if they are not ready, add time until you get the desired result.
– Are air fryer chips healthier than the rest?
Food cooked in an air fryer is not necessarily healthy, but it certainly has fewer calories due to the fact that it uses very little fat than you would for food that is fried in a pan or a traditional fryer with very high frying temperatures. So, yes, air fryer recipes are healthier than fried ones.
– What else can I cook in my air fryer?
Any food that needs to be fried can also be cooked in an air fryer, such as chicken bites, donuts, donuts, but you can also bake pastries such as cookies, cakes and most importantly meals such as burgers and ribs!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου