Τα... μελλούμενα δεν θα μας τα πει, η συσκευασία όμως μπορεί να μας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το γευστικό προφίλ του καφέ που αγοράζουμε
Είναι πλέον πολλές οι εταιρίες και τα εξειδικευμένα café από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει έναν ωραίo καφέ για το σπίτι.
Η ποικιλία είναι μεγάλη, πράγμα που το καθιστά αρκετά δύσκολο να διαλέξει. Τις περισσότερες φορές, ευτυχώς, οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρει αναγράφεται στη συσκευασία.
Αν λοιπόν μέχρι τώρα δεν της δίνατε ιδιαίτερη προσοχή και την κοιτάζατε στα γρήγορα, ίσως διαβάζοντας πόσο αναλυτικά περιγράφει το τι σας περιμένει στο φλιτζάνι να αλλάξετε γνώμη.
Τι μας λέει η συσκευασία
Η μικρή τρύπα που βλέπουμε πολλές φορές στο πάνω μέρος της συσκευασίας όταν αγοράζουμε φρέσκο καφέ είναι μια βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, που επιτρέπει την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και κλείνει την... πόρτα στο οξυγόνο, κρατώντας ανέπαφα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ.
Κάτω από τη μάρκα του καφέ, που βρίσκεται, προφανώς, σε εμφανή θέση στο σακουλάκι, αναφέρεται, συνήθως η χώρα προέλευσης: Βραζιλία, Αιθιοπία, Κολομβία, Κένυα και πάει λέγοντας. Με πιο μικρά γράμματα επισημαίνεται από ποια φάρ μα και ποια περιοχή της εν λόγω χώρας προέρχεται ο καφές, αλλά και σε τι υψόμετρο φύονται τα καφεόδεντρα.
Σε κοντινό σημείο αναγράφονται οι υποποικιλίες της Αrabica (Gesha, Red ή Υellow Bourbon, Cattura κ.ά.) στις οποίες οφείλονται κάποια από τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.
Η μέθοδος επεξεργασίας αναγράφεται επίσης στη συσκευασία καθώς παίζει ρόλο στο πόσο γλυκός ή όξινος είναι ο καφές. Για παράδειγμα, η ξηρή/φυσική επεξεργασία (dry/natural) δίνει καφέδες με γεμάτο σώμα, γήινη γεύση, και νότες από κόκκινα και τροπικά φρούτα. Η υγρή επεξεργασία, δίνει πολύπλοκους καφέδες με οξύτητες.
Στην ετικέτα γίνεται αναφορά και στο γευστικό και στο αρωματικό προφίλ του καφέ, δηλαδή στα αρώματα και τις γεύσεις που χαρακτηρίζουν το εκάστοτε φλιτζάνι. Σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, βανίλια, φρούτα...
Είτε στο μπροστινό είτε στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται και η ημερομηνία καβουρδίσματος. Είναι απαραίτητο να τη γνωρίζουμε, καθώς ενδείκνυται να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τον καφέ την έκτη ή έβδομη μέρα μετά το καβούρδισμα του, δεδομένου ότι όσο πιο φρέσκος είναι, τόσο πιο όξινος και επιθετικός είναι.
Το διαβάσαμε:
https://bit.ly/3opu5ZQ
How to read the coffee bag: A little guide
How to read the coffee bag: A little guide
The ... future will not tell us, but the packaging can give us a lot of useful information about the taste profile of the coffee we buy
There are now many companies and specialized cafes from where one can buy a nice coffee for the home. The variety is great, which makes it quite difficult to choose. Most of the time, fortunately, everything he needs to know is written on the package. So if until now you did not pay much attention to her and looked at her quickly, perhaps reading how detailed she describes what awaits you in the cup to change your mind.
What the packaging tells us
The small hole that we often see at the top of the package when we buy fresh coffee is a one-way valve, which allows the elimination of carbon dioxide and closes the ... door to oxygen, keeping intact the taste and aromatic characteristics of coffee.
Under the brand of coffee, which is obviously in a prominent place in the bag, the country of origin is usually mentioned: Brazil, Ethiopia, Colombia, Kenya and so on. In smaller letters it is indicated from which farm and which region of the said country the coffee comes from, but also at what altitude the coffee trees grow.
Nearby are the subspecies of Arabica (Gesha, Red or Yellow Bourbon, Cattura etc.) to which some of the taste characteristics of coffee are due.
The processing method is also indicated on the packaging as it plays a role in how sweet or sour the coffee is. For example, the dry / natural treatment gives coffees with a full body, earthy taste, and notes of red and tropical fruits. The liquid treatment gives complex coffees with acidities.
The label refers to both the taste and the aromatic profile of the coffee, ie the aromas and flavors that characterize each cup. Chocolate, nuts, caramel, vanilla, fruit ...
The roasting date is also written on either the front or the back of the package. It is necessary to know it, as it is advisable to start consuming coffee on the sixth or seventh day after roasting, as the fresher it is, the more acidic and aggressive it is.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου