Μεθυσμενες κρητικες αγνοπιτες


Οι μεθυσμένες κρητικές αγνόπιτες οφείλουν το όνομά τους στην «αγνιά», τη μαλακή δηλαδή ζύμη και είναι ένα από τα πλέον κλασικά και εύγευστα εδέσματα της κρητικής κουζίνας, που αγαπά τις μυζηθρόπιτες και τις συνοδεύει απαραιτήτως με μέλι, ακόμα και όταν η γέμιση είναι ξινομυζήθρα.

Οι μεθυσμένες κρητικές αγνόπιτες είναι μια εύκολη και νοστιμότατη συνταγή την οποία σίγουρα θα λατρέψετε!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις μεθυσμένες κρητικές αγνόπιτες είναι:
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30ml τσικουδιά
  • 30ml χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 230ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση
  • 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα:
  • ελαιόλαδο
  • μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα


Επί το έργον:
Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική δηλαδή, που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.

https://koukouzelis.com.gr/tigania/9482-venus-granito-lava-n24.html

Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.

Σε ένα μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια. Τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο λίγο από τριγύρω και να την ανασηκώνετε προς το κέντρο, πάνω από το τυρί. Στο τέλος θα δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα κρυφτεί εντελώς. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο περίπου.

Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες. Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης στο λάδι. Αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο για τηγάνισμα.

Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά. Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

Το διαβάσαμε: https://goo.gl/g5sGSB





Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.


Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!






Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας στο ανανεωμένο και διαδραστικό koukouzelis.com.gr , το ηλεκτρονικό κατάστημα μας !



Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου