Παραδοσιακό λεμονάτο κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες

Πάντα την Κυριακή

Αν η Κυριακή με τη φαμίλια γύρω από το τραπέζι, ήταν ένα και μόνο πιάτο, θα ήταν αυτό. Γεύση και μνήμη συναντιόνται και το αποτέλεσμα ευφραίνει την ψυχή.


 

Συνοδεύουμε με μία δροσερή, λεμονάτη, πράσινη σαλάτα και καλή φετούλα και δεν χρειαζόμαστε απολύτως τίποτα άλλο, στο τραπέζι 


Τα υλικά που δίνουμε παρακάτω μπορούν να χορτάσουν, σε λογικό πλαίσιο, 6 άτομα.

Υλικά:

  • 2 κιλά κατσικάκι από μπούτι (κομμένο σε 3 κομμάτια)
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1,5 – 2 κιλά πατάτες (κυδωνάτες)
  • 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες σπασμένες
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο)
  • 200 ml νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο.


Βάζουμε τις πατάτες, μέσα στη μαρινάδα και ανακατεύουμε με το χέρι, να «βραχούν».

Τις απλώνουμε στο ταψί ή σε γάστρα.

 



Με το μαχαίρι κάνουμε μια μικρή, αλλά βαθιά τομή σε κάθε κομμάτι κρέατος και σπρώχνουμε, μέσα βαθιά, μία σπασμένη σκελίδα σκόρδο σε κάθε κομμάτι.

Ανακατεύουμε στο γουδί ή σε μπωλ, το αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και με αυτό το μείγμα, κάνουμε μασάζ στο κρέας, σε όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε, στη συνέχεια, το κρέας πάνω στις πατάτες και ρίχνουμε το νερό στο ταψί, όχι πάνω στο κρέας.

Αν μαγειρεύουμε σε γάστρα, βάζουμε το καπάκι, αν όχι, σκεπάζουμε το ταψί, πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 1 ώρα, σε υψηλή θερμοκρασία και ύστερα, χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για ένα τέταρτο και μετά σερβίρουμε.

Ηλιάνα Σκιαδά

Το διαβάσαμε: https://bitl.to/5MjC




Translation



Traditional lemon-flavored baked goat with potatoes

Always on Sunday
If Sunday with the family around the table was a single dish, this would be it.
Taste and memory come together and the result is a joy to the soul.

Serve with a refreshing, lemony, green salad and a good feta cheese and you don't need anything else on the table.

The ingredients we give below can feed, within a reasonable framework, 6 people.

Ingredients:

2 kilos of goat leg (cut into 3 pieces)
juice of 2 lemons
1 tbsp. mustard
1 tsp. dried oregano
1 tsp. dried thyme
1.5 – 2 kilos of potatoes (quinces)
3 cloves of garlic, peeled and crushed
1 tsp. dried rosemary (chopped)
200 ml water
150 ml olive oil
salt – pepper

Instructions:

Preheat the oven to 200°C.

In a large bowl, mix the olive oil, mustard, lemon juice, oregano, thyme and salt and pepper.
Put the potatoes in the marinade and mix by hand to "soften".

Spread them on the baking sheet or in a casserole.

With a knife, make a small but deep incision in each piece of meat and push a broken clove of garlic deep into each piece.

Mix the salt, pepper and rosemary in a mortar or bowl and massage the meat on all sides with this mixture. Then, place the meat on top of the potatoes and pour the water into the pan, not on the meat.

If cooking in a casserole, put the lid on, if not, cover the pan, first with parchment paper and then tightly with aluminum foil.

Bake for 1 hour, at high temperature and then lower to 180°C and continue baking for another 1 hour.

When we take it out of the oven, let it "rest" for a quarter of an hour and then serve.

Iliana Skiada
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου