Πώς διαβάζουμε την ετικέτα ενός αφρώδους κρασιού

🍷 Στις ετικέτες ενός αφρώδους οίνου χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ενδείξεις για να δηλώσουν τη συγκέντρωση σακχάρων και συνεπώς τα επίπεδα γλυκύτητας. Το Brut Nature περιέχει από 0 έως 3g/L, το Extra Brut: από 0 έως 3g/L και το Brut: 0 έως 12g/L.

 


α σάκχαρα στα παραπάνω κρασιά γίνονται δύσκολα αντιληπτά με τις αισθήσεις λόγω της υψηλής οξύτητας. Οι ενδείξεις Extra Sec, Sec, Demi Sec και Doux δηλώνουν προοδευτικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σακχάρων από τα 12g/L και πλέον η αίσθηση του γλυκού γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή.

Ποιες είναι οι κλίμακες ποιότητας στα κρασιά τύπου Cava;
Ένα κρασί για να ονομαστεί Cava θα πρέπει να έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον εννέα (9) μήνες πριν από το disgorgement. Τα κρασιά αυτά έχουν περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα και ελάχιστα αρώματα αυτόλυσης. Οι τύποι Reserva και Gran Reserva έχουν παλαιωθεί για 18 και 30 μήνες αντίστοιχα. Αυξάνοντας τον χρόνο παλαίωσης το κρασί αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η Cava de Paraje Calificado, η οποία παράγεται από συγκεκριμένα αμπελοτόπια που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, ωριμάζει για τουλάχιστον 36 μήνες και τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερης έντασης, συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας.

Ποιες ελληνικές ποικιλίες δίνουν αφρώδη κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο;
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται αρκετές γηγενείς ποικιλίες για παραγωγή αφρωδών κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο. Ιδιαίτερα πετυχημένα είναι τα παραδείγματα του Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία, του Ξινόμαυρου στο Αμύνταιο, του Ασύρτικου στη Σαντορίνη και του Αθηριού στη Ρόδο. Οι ποικιλίες αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλές οξύτητες, γεγονός που προσδίδει στα αφρώδη κρασιά φρεσκάδα, νεύρο και ζωηρό φρουτώδη χαρακτήρα.

Τι σημαίνει το «Blanc de Noirs» στην ετικέτα ενός αφρώδους;
Τα «Blanc de Noirs» είναι τα λευκά κρασιά που φτιάχνονται από κόκκινα σταφύλια. Στο σταφύλι οι κόκκινες χρωστικές βρίσκονται στη φλούδα και όχι στη σάρκα, συνεπώς αφαιρώντας τις φλούδες από τα πρώτα στάδια της οινοποίησης το κρασί δεν αποκτά χρώμα. Τα αφρώδη «Blanc de Noirs» προέρχονται αποκλειστικά από ερυθρές ποικιλίες και στο αρωματικό τους μπουκέτο μπορείς να βρεις αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα ή/και κόκκινα άνθη.

Τι σημαίνει το «Blanc de Blancs» στην ετικέτα ενός αφρώδους;
Τα «Blanc de Blancs» είναι αφρώδη κρασιά που φτιάχνονται αποκλειστικά από λευκά σταφύλια. Συνεπώς μια «Blanc de Blancs» σαμπάνια παράγεται από την ποικιλία Chardonnay. Τα «Blanc de Blancs» από Chardonnay εκφράζουν όμορφα τον αυτολυτικό χαρακτήρα δίνοντας αρώματα μπισκότου, φρυγανισμένου τοστ, μπριός και ζύμης. Επίσης, οι καλύτερες από αυτές μπορούν να παλαιώσουν εξαιρετικά δίνοντας πολύπλοκα αρώματα ξηρών καρπών, λευκής τρούφας και κερήθρας. 


Τι σημαίνει η μέθοδος δεξαμενής ή charmat για ένα αφρώδες κρασί;
Κατά την παραγωγή ενός αφρώδους οίνου με τη μέθοδο δεξαμένης ή τη μέθοδο charmat, η δεύτερη αλκοολική ζύμωση, που δημιουργεί και τον αφρισμό, δεν πραγματοποιείται εντός της φιάλης αλλά εντός μια κλειστής δεξαμενής, σε μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Τα αφρώδη κρασιά αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται περισσότερο από αρώματα φρούτων, αναπτύσσουν ελάχιστα ή καθόλου αυτολυτικό χαρακτήρα, προορίζονται για άμεση κατανάλωση και οι τιμές τα κάνουν εύκολα προσιτά.

Τι είναι το Prosecco;
Τα prosecco είναι αφρώδη κρασιά που παράγονται στη βορειοανατολική Ιταλία μεταξύ Βερόνας και Τεργέστης, βόρεια της Βενετίας και νότια του Μπολτσάνο. Η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Glera και η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η μέθοδος της δεξαμενής. Τα prosecco χαρακτηρίζονται ως spumante όταν έχουν έντονο αφρισμό και frizzante όταν έχουν ήπιο αφρισμό. Τα Prosecco DOC έχουν μέτριο σώμα, δροσιστικές οξύτητες και ήπια αρώματα πράσινων φρούτων, μήλο και αχλάδι.

 


 



Ποια είναι τα επίπεδα ποιότητας στο Prosecco;
Τα Prosecco που παράγονται σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή γύρω από τα χωριά Conegliano και Valdobbiadene θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη συμπύκνωση, υψηλότερη αρωματική ένταση και έχουν πιο ζωηρές οξύτητες. Τα κρασιά αυτά φέρουν τη σήμανση Prosecco DOCG, το όνομα του χωριού και απαιτούν υψηλότερες τιμές από εκείνα που παράγονται εκτός αυτής της ζώνης. Στην κορυφή της πυραμίδας υπάρχουν κάποια Prosecco που παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, τέτοια είναι τα Asolo Prosecco Superiore DOCG, τα Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG και τα Superiore di Cartizze.

Τι είναι το Pet Nat;
Το Pet Nat προκύπτει από το «Pétillant Naturel». Το αρωματικό τους προφίλ είναι ιδιαίτερο, με αρώματα πράσινων φρούτων, ζύμης και σε μερικές περιπτώσεις θυμίζουν τα αρώματα του μηλίτη. Τα κρασιά αυτά εμφιαλώνονται πριν ακόμη τελειώσει η αλκοολική ζύμωση, η οποία θα συνεχιστεί εντός της φιάλης δημιουργώντας αφρισμό και ελαφρά θολότητα. Συνήθως η αύξηση της εσωτερικής πίεσης στη φιάλη προκαλεί την παύση της ζύμωσης πριν καταναλωθούν όλα τα σάκχαρα,  αφήνοντας μια γλυκιά γεύση. Τα μπουκάλια φέρουν μεταλλικά καπάκια τύπου μπίρας και τα κρασιά προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αν και η παραγωγή τους ξεκίνησε στην περιοχή του Λίγηρα με κύρια ποικιλία το Chenin Blanc, σήμερα παράγονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα έχουμε κάποια παραδείγματα από Ασύρτικο.

Τι είναι τα Asti DOCG και Moscato d’ Asti DOCG;
Τα Asti DOCG είναι γλυκά, αφρώδη κρασιά με χαμηλό αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Τελευταία παράγονται κάποια Asti DOCG με υψηλότερο αλκοόλ σε πιο ξηρά στυλ. Τα Moscato d’ Asti θεωρούνται ανώτερης ποιότητας και έχουν υψηλότερη οξύτητα και γλυκύτητα. Η περιοχή παραγωγής τους βρίσκεται στο Πεδεμόντιο, νότια της πόλης του Τορίνο. Η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι το λευκό μικρόραγο Μοσχάτο που θεωρείται το πιο αρωματικό και πιο ποιοτικό από τα Μοσχάτα. Τα αρώματα που τα χαρακτηρίζουν είναι τα λευκά άνθη εσπεριδοειδών, τα αρώματα σταφυλιού και ροδάκινου.

Υπάρχουν ελληνικά αφρώδη που φτιάχνονται με τη μέθοδο δεξαμενής και τη μέθοδο τύπου Asti;
Στη χώρα μας εκτός από τα αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου παράγονται υψηλής ποιότητας κρασιά με τη μέθοδο της δεξαμενής. Τα κρασιά αυτού του τύπου κερδίζουν τον καταναλωτή με τη φρεσκάδα και τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Τέτοιου τύπου κρασιά παράγονται από ερυθρές ποικιλίες όπως είναι το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο και η Λημνιώνα, αλλά και από λευκές ποικιλίες, όπως το Μοσχάτο, το Αθήρι, η Ντεμπίνα και ο Ροδίτης. Με τη μέθοδο παραγωγής τύπου Asti υπάρχουν λίγες αλλά αξιόλογες προσπάθειες, όπου τα αρώματα του Μοσχάτου, η ελαφριά οξύτητα και η γλυκύτητα σαγηνεύουν τον καταναλωτή.

Τι είναι το carbonation;
Η απευθείας εισαγωγή και ενσωμάτωση αέριου διοξειδίου του άνθρακα στο κρασί ονομάζεται carbonation και χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρωδών κρασιών χαμηλής ποιότητας. Οι τιμές τους είναι χαμηλές και χαρακτηρίζονται από χαμηλή αρωματική ένταση, μέτριες οξύτητες και επιθετικές φυσαλίδες που χάνονται άμεσα με το σερβίρισμα στο ποτήρι.



 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ 

Το διαβάσαμε: https://bitl.to/5Mcu




Translation



How to read a sparkling wine label
KONSTANTINOS LAZARAKIS

The following indications are used on the labels of a sparkling wine to indicate the concentration of sugars and therefore the levels of sweetness. Brut Nature contains from 0 to 3g/L, Extra Brut: from 0 to 3g/L and Brut: 0 to 12g/L. The sugars in the above wines are difficult to perceive with the senses due to the high acidity. The indications Extra Sec, Sec, Demi Sec and Doux indicate progressively higher sugar concentrations than 12g/L and now the sensation of sweetness becomes clearly perceived.

What are the quality scales in Cava type wines?
A wine to be called Cava must have aged for at least nine (9) months before disgorgement. These wines have a more fruity character and minimal autolysis aromas. The Reserva and Gran Reserva types have been aged for 18 and 30 months respectively. By increasing the aging time, the wine acquires greater complexity and creaminess. At the top of the pyramid is Cava de Paraje Calificado, which is produced from specific vineyards that stand out for their quality, matures for at least 36 months and the wines are of high quality, of particular intensity, concentration and complexity.

Which Greek varieties produce sparkling wines using the traditional method?
In Greece, several indigenous varieties are used for the production of sparkling wines using the traditional method. Particularly successful examples are Moschofilero in Mantineia, Xinomavro in Amyntaio, Assyrtiko in Santorini and Athiri in Rhodes. These varieties are characterized by high acidity, which gives the sparkling wines freshness, nerve and a lively fruity character.

What does “Blanc de Noirs” mean on the label of a sparkling wine?
“Blanc de Noirs” are white wines made from red grapes. In the grape, the red pigments are found in the skin and not in the flesh, therefore removing the skins from the early stages of winemaking does not give the wine any color. “Blanc de Noirs” sparkling wines come exclusively from red varieties and in their aromatic bouquet you can find aromas reminiscent of red fruits and/or red flowers.

What does “Blanc de Blancs” mean on the label of a sparkling wine?
“Blanc de Blancs” are sparkling wines made exclusively from white grapes. Therefore, a “Blanc de Blancs” champagne is produced from the Chardonnay variety. Chardonnay Blancs beautifully express the autolytic character, giving aromas of biscuit, toast, brioche and pastry. The best of them can also age exceptionally well, giving complex aromas of nuts, white truffle and honeycomb.

What does the tank method or charmat mean for a sparkling wine?
When producing a sparkling wine using the tank method or charmat method, the second alcoholic fermentation, which also creates the foam, does not take place in the bottle but in a closed tank, in a larger quantity of wine. Sparkling wines of this type are characterized by more fruit aromas, develop little or no autolytic character, are intended for immediate consumption and their prices make them easily accessible.

What is Prosecco?
Prosecco is a sparkling wine produced in northeastern Italy between Verona and Trieste, north of Venice and south of Bolzano. The grape variety used is Glera and the method used is the tank method. Prosecco is classified as spumante when it has a strong foam and frizzante when it has a soft foam. Prosecco DOC has a medium body, refreshing acidity and mild aromas of green fruits, apple and pear.

What are the quality levels in Prosecco?
Prosecco produced in a limited geographical area around the villages of Conegliano and Valdobbiadene is considered to be of superior quality, characterized by greater concentration, higher aromatic intensity and more lively acidity. These wines carry the Prosecco DOCG label, the name of the village, and command higher prices than those produced outside this zone. At the top of the pyramid are some Prosecco produced in smaller quantities, such as Asolo Prosecco Superiore DOCG, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG and Superiore di Cartizze.

What is Pet Nat?
Pet Nat comes from “Pétillant Naturel”. Their aromatic profile is unique, with aromas of green fruit, yeast and in some cases reminiscent of cider. These wines are bottled before the alcoholic fermentation has even finished, which will continue inside the bottle, creating effervescence and a slight haze. Usually the increase in internal pressure in the bottle causes the fermentation to stop before all the sugars are consumed,leaving a sweet taste. The bottles have metal beer-style caps and the wines are intended for immediate consumption. Although their production began in the Loire region with the main variety Chenin Blanc, today they are produced in many regions of the world. In Greece we have some examples of Assyrtiko.

What are Asti DOCG and Moscato d’ Asti DOCG?
Asti DOCG are sweet, sparkling wines with low alcohol and medium acidity. Recently, some Asti DOCGs have been produced with higher alcohol in drier styles. Moscato d’ Asti is considered to be of superior quality and has higher acidity and sweetness. Their production area is located in Piedmont, south of the city of Turin. The variety used is the white micro-raisin Moscato, which is considered the most aromatic and highest quality of the Moscatos. The aromas that characterize them are white citrus blossoms, grape and peach aromas.

Are there Greek sparkling wines made using the tank method and the Asti-style method?
In our country, in addition to traditional sparkling wines, high-quality wines are produced using the tank method. Wines of this type win over the consumer with their freshness and intense fruity character. Such wines are produced from red varieties such as Xinomavro, Agiorgitiko and Limniona, but also from white varieties such as Muscat, Athiri, Debina and Roditis. With the Asti-style production method, there are few but noteworthy attempts, where the aromas of Muscat, the light acidity and the sweetness captivate the consumer.

What is carbonation?
The direct introduction and incorporation of carbon dioxide gas into wine is called carbonation and is used for the production of low-quality sparkling wines. Their prices are low and they are characterized by low aromatic intensity, moderate acidity and aggressive bubbles that disappear immediately upon serving in the glass.

 

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου