Αποκωδικοποιωντας την ΣΑΜΠΑΝΙΑ


Σαμπάνια είναι το όνομα του πιο διάσημου αφρώδους οίνου στον κόσμο, η ονομασία προέλευσης με την οποία πωλείται αλλά και η γαλλική αμπελουργική περιοχή από την οποία προέρχεται.

Αν και έχει χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί σε αφρώδη οίνο από όλο τον κόσμο - ένα σημείο πολλών αντιπαραθέσεων και νομικών διαμαρτυριών τις τελευταίες δεκαετίες - η Champagne είναι ένα νόμιμα ελεγχόμενο και περιορισμένο όνομα.

Η φήμη και η επιτυχία της Σαμπάνιας είναι, φυσικά, προϊόν πολλών πολύπλοκων παραγόντων. Και όμως υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι. Πρώτον, οι πολύ σημαντικές φυσαλίδες, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τους λιγότερο συναρπαστικούς οίνους. Δεύτερον, οι υψηλές τιμές που επιβάλει η Champagne, που την κάνουν να αισθάνεται κάπως αποκλειστική και ξεχωριστή. Τρίτον -και κυριότερο πιστεύουμε-, δύο αιώνες έξυπνου μάρκετινγκ σε μια επιθυμητή και εξαιρετικά δεκτική καταναλωτική βάση.

Βρίσκεται στο βόρειο σε γεωγραφικό πλάτος 49 ° Β, η περιοχή της Champagne βρίσκεται στο βόρειο άκρο των αμπελουργικών περιοχών του κόσμου, με χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες από οποιαδήποτε άλλη γαλλική αμπελουργική περιοχή. Σε ένα τέτοιο δροσερό κλίμα, η εποχή της καλλιέργειας είναι σπάνια αρκετά ζεστή ώστε να ωριμάσει τα σταφύλια στα επίπεδα που απαιτούνται για την τυπική οινοποίηση. Ακόμα και σε ζεστές χρονιές, τα σταφύλια της Champagne εξακολουθούν να φέρουν τη χαρακτηριστική οξύτητα ενός οριακού κλίματος και μόνο η ενεργοποίηση της δευτερογενούς ζύμωσης παρέχει ένα στυλ κρασιού ικανό να αξιοποιήσει - και ακόμη και να αγκαλιάσει - αυτή τη γεύση.

Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της σαμπάνιας - μια συνταγή που χρησιμοποιείται για αφρώδη οίνο σε όλο τον κόσμο. Είναι ελάχιστα γνωστό ότι επιτρέπονται και άλλες τέσσερις ποικιλίες για χρήση στη Σαμπάνια και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα, αν και σε μικρές ποσότητες. Είναι οι Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier και Arbane. Και οι επτά ποικιλίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μαζί σε μια σαμπάνια τουλάχιστον ενός παραγωγού: η Laherte Freres Champagne 7 είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.




Ο ιδιαίτερος συνδυασμός ποικιλιών σταφυλιών της Champagne δεν προήλθε από επιλογή ή σχεδιασμό. Στα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών αλλά αυτό άλλαξε με το πέρασμα των αιώνων. Όπως και με τόσα γαλλικά κρασιά, ήταν το terroir της περιοχής (ειδικά το κλίμα) που υπαγόρευε ποιες ποικιλίες σταφυλιών θα καλλιεργούσαν στους αμπελώνες της. Οι Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay είναι από τις ελάχιστες ποικιλίες που μπορούν να αποδώσουν στο κρύο, υγρό κλίμα της Βόρειας Γαλλίας, έτσι φυσικά επικράτησαν.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Dom Perignon - ο μοναχός που συνδέθηκε εσφαλμένα με την εφεύρεση του αφρώδους οίνου - λέγεται ότι ενθάρρυνε τη χρήση ερυθρών ποικιλιών σταφυλιών περισσότερο από τα λευκά. Η συμβουλή αυτή δόθηκε με βάση το γεγονός ότι οι οίνοι που παραγότανε από το Pinot Noir ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην δευτερογενή ζύμωση, η οποία δεν είχε ακόμη γίνει ελεγχόμενο μέρος της οινοποίησης στην Champagne.


Κάθε ποικιλία Champagne έχει τις ιδιαίτερες ιδιότητες και τα οφέλη της. Το Pinot Noir συμβάλλει στην καλή δομή και το σώμα στον ουρανίσκο. Το Pinot Meunier δίνει καλή οξύτητα και φρεσκάδα που φαίνεται περισσότερο στα νεαρότερα κρασιά. Ανθίζει αργότερα και ωριμάζει νωρίτερα από το Pinot Noir, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο στις βροχές που προκαλούν σαπίλες και τις φθορές από τους φθινοπωρινούς παγετούς. Το Chardonnay λέγεται ότι φέρνει την κομψότητα και τη φινέτσα στη Champagnes, μαζί με μια ορισμένη κρεμώδη στρογγυλότητα και άριστα αρώματα φρούτων.


Τα πρώτα κρασιά που παρήχθησαν στην Campania - περισσότερο από χίλια χρόνια τώρα - ήταν διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν τυπικά ροζέ κρασιά που παράγονται κυρίως από σταφύλια ερυθρών ποικιλιών. Δεν υπήρχε σίγουρα τίποτα σαν την ποικιλία των στυλ που απολαμβάνουμε σήμερα.
Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια σαμπάνια, μπορεί να πάρει μία από τις διάφορες μορφές. Τα βασικά στυλ σαμπάνιας διαφέρουν ως προς το χρώμα, τη γλυκύτητα, τις βασικές ποικιλίες σταφυλιών και αν είναι προϊόν ενός μόνο τρύγου ή αρκετών (Non-Vintage). Τα λευκά μπορεί να είναι είτε Blanc de Noirs (φτιαγμένα από μαύρα σταφύλια) και έχουν συνήθως περισσότερη γεύση φράουλας και λευκού μούρου, Blanc de Blancs (από λευκά σταφύλια) ή απλά Blanc (από οποιοδήποτε συνδυασμό των επιτρεπόμενων ποικιλιών). Υπάρχουν, βέβαια, μερικές σπάνιες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, όταν αναμιγνύεται με μερικές σπάνιες λευκές ποικιλίες της ίδιας περιοχής ( π.χ. Pinot Blanc, Pinot Gris και Arbane) αλλά ως επί το πλείστον, η Blanc de Blancs είναι 100% Chardonnay. Η Blanc de Blancs βγάζει συνήθως περισσότερο λεμόνι και γεύσεις μήλου και άλλων αντίστοιχων με το μήλο.

Το rose στυλ γίνεται συνήθως με ανάμειξη λευκής σαμπάνιας με λίγο κόκκινο κρασί από Pinot Noir ή Pinot Meunier. Το κόκκινο κρασί που φτιάχνεται για να αναμιχθεί με την σαμπάνια είναι πολύ διαφορετικό από το Pinot Noir που έχετε δοκιμάσει. Σκοπός του είναι να προσθέσει στη σαμπάνια καθαρές γεύσεις φρούτων όπως φράουλας και σμέουρων, μαζί με λίγες ή καθόλου τανίνες και υψηλή οξύτητα. Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρασί για να γίνει η ροζέ σαμπάνια. Στην πραγματικότητα, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν το 10% ή και λιγότερο Pinot Noir για τη ροζέ σαμπάνια τους.

Grand Cru και Premier Cru Champagnes είναι εκείνες που προέρχονται από τους πολύ καλούς και υψηλότερα βαθμολογημένους αμπελώνες της περιοχής. Εντούτοις, το branding είναι τόσο σημαντικό στη Champagne και έτσι το εμπορικό σήμα του Maison (παραγωγός) έχει προτεραιότητα έναντι των τίτλων ονομασίας προέλευσης και των τιμημάτων όπως Grand Cru και Premier Cru. Υπάρχουν εκατοντάδες κοινότητες, αλλά μόνο 42 έχουν αμπέλια Premier Cru και μόλις 17 έχουν αμπέλια Grand Cru . Αυτές οι ταξινομήσεις σημαίνουν ότι οι αμπελώνες έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας οινοποιήσιμα σταφύλια που κάνουν υψηλής ποιότητας σαμπάνιες. Φυσικά, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά «Autre crus» (άλλα crus), τα οποία είναι εξίσου αξιόλογα, αλλά το σίγουρο είναι ότι όποια σαμπάνια κι αν επιλέξετε -απο αυτές που έχουν μια από τις λέξεις αυτές στην ετικέτα-, θα είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ποιοτική σαμπάνια.

Η διαδικασία παραγωγής της Champagne είναι παρόμοια με αυτή των άλλων οίνων, αλλά περιλαμβάνει ένα επιπλέον (και ζωτικό) στάδιο, κατά το οποίο ξεκινάει μια δεύτερη ζύμωση στη φιάλη με την προσθήκη ζύμης και σακχάρων. Αυτό είναι που δημιουργεί τις φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα που είναι υπεύθυνες για το ποπ και τον υπέροχο αφρισμό που είναι τα σύμβολα της Champagne.



Νon Vintage
Παλαιώνει για τουλάχιστον 15 μήνες. Η non Vintage (NV) σαμπάνια υπάρχει έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να κάνουν ένα κρασί με συνέπεια κάθε χρόνο (ανεξάρτητα από την ποιότητα της συγκομιδής εκείνου του έτους). Έτσι, αν επιλέξετε να αγοράσετε μια NV σαμπάνια, μπορείτε να περιμένετε να είναι ένα φρουτώδες και λιγότερο yeasty (με αισθητά αρώματα ζυμών) στυλ σαμπάνιας.
Το μεγαλύτερο μέρος της σαμπάνιας πωλείται χωρίς μια δήλωση vintage,

Vintage
Ωριμάζει για τουλάχιστον 36 μήνες. Σε ειδικές χρόνιες, όταν η συγκομιδή είναι καλή, οι παραγωγοί θα φτιάξουν ένα ξεχωριστό εκλεκτής ποιότητας κρασί, που προορίζεται για να παλαιώσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το κρασί θα έχει συνήθως ένα πιο κρεμώδες και πιο yeasty στυλ.

Το μεγαλύτερο μέρος της σαμπάνιας πωλείται χωρίς μια δήλωση vintage,καθιστώντας το "Non-Vintage" ή NV. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η διακύμανση των σοδειών που προκύπτει από το οριακό κλίμα εδώ. με την ανάμειξη διαφορετικών σοδειών, έτσι ώστε η επίδραση ενός κακού έτους να μειώνεται. Σε σοδειές εξαιρετικής ποιότητας, όμως, πολλά σπίτια κυκλοφορούν μια vintage Champagne (millesimé στα γαλλικά) που παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια που συγκομίζονται κατά το αναφερθέν έτος. Αυτά είναι συνήθως σχεδιασμένα για μεγαλύτερη ωρίμανση και παλάιωση στην φιάλη και γίνονται σύμφωνα με προδιαγραφές υψηλότερης ποιότητας.

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες του συγκεκριμένου τρύγου και τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών σταφυλιών, υπάρχει ένα τρίτο στοιχείο στη διακριτικότητα του σαμπάνιας. Το τοπίο που κέρδισε το όνομα της η Champagne (μεταφράζεται σχεδόν ως "ανοιχτή ύπαιθρος") ξετυλίγεται πολύ απαλά πάνω από τα λευκά ασβεστολιθικά εδάφη της λεκάνης του Παρισιού.

Αυτή η διάσημη κιμωλία διακρίνεται από τα ασβεστολιθικά εδάφη άλλων γαλλικών περιοχών κρασιού, καθώς είναι πολύ λεπτότερη και πιο πορώδης. Αυτή η χαλαρότερη δομή σημαίνει ότι το ορυκτό του περιεχόμενο απορροφάται ευκολότερα από τις ρίζες της αμπέλου και παρέχει επίσης εξαιρετική αποστράγγιση - αποφεύγοντας τους κινδύνους υπερυδάτωσης. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η διαπερατότητα επιτρέπει την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους πολύ κάτω, προωθώντας την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών και εξασφαλίζοντας μια συνεχή παροχή ύδατος.

Ακόμη και μέσα σε αυτό το σχετικά συνεκτικό terroir, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα εδάφη και το κλίμα που κάνουν διαφορετικές περιοχές καλύτερα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τριών κύριων ποικιλιών σταφυλιών. Η ονομασία Cote des Blancs - και ιδιαίτερα η Cote de Sezanne - είναι η περιοχή όπου βρίσκονται τα καλύτερα αμελοτόπια του Chardonnay, ενώ το Montagne de Reims και Vallee de la Marne είναι ιδανικά για Pinot Noir και Pinot Meunier.
Εκτός από την ονομασία προέλευσης Champagne, η περιοχή έχει δύο ονομασίες προέλευσης για ήσυχα κρασιά: Rosé de Riceys και Coteaux Champenois.

Κατάταξη παραγωγών

Υπάρχουν ουσιαστικά 3 τύποι παραγωγών στην Champagne (Καμπανία):Maisons, Cooperatives και Vignerons

Maisons (τα μεγάλα σπίτια δηλαδή), όπως π.χ. Moët, Veuve Clicquot, Perrier, Bollinger, κλπ, που προμηθεύονται τα σταφύλια τους από όλη την Καμπανία. Δώστε προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις στην ετικέτα:




NM "negociant Manipulant" Ένας παραγωγός που αγοράζει το σύνολο ή μέρος των σταφυλιών του από άλλους παραγωγούς. Κάθε οίκος σαμπάνιας που καλλιεργεί ο ίδιος λιγότερο από 94% των σταφυλιών πρέπει να επισημαίνεται ως NM. Το σπίτι σαμπάνιας επισημαίνεται με αυτή την κατηγορία παραγωγού, αλλά δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο να δούμε καλλιεργητή σαμπάνιας επίσης στο πλαίσιο αυτής της ταξινόμησης.



MA “Marque d’Acheteur” που σημαίνει η μάρκα του αγοραστή. Συνηθίζεται ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης ή ένα εστιατόριο να αγοράζει ένα κρασί και να το μεταπουλάει με δικιά του ιδιωτική ετικέτα. Αν έχετε δει ποτέ σε ένα σούπερ μάρκετ σαμπάνια με δικό τους εμπορικό σήμα αυτό είναι πιθανώς ΜΑ. π.χ. η ΜΑ των Harrods στο Λονδίνο κ.α.

ND "negociant DISTRIBUTEUR" Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε αυτούς που πουλάνε σαμπάνια, την οποία όμως ούτε καλλιεργούν τα σταφύλια ούτε την οινοποιούν οι ίδιοι.

οι συνεταιρισμοί -Cooperatives-




CM “Coopérative Manipulant” Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε σαμπάνια που δεν την κάνουν οίκοι αλλά συνεταιρισμοί. Οι συνεταιρισμοί είναι σε συγκεκριμένα χωριά στην Champagne και κάνουν ένα προϊόν βάσεως από πολλούς καλλιεργητές της ίδιας περιοχής π.χ. Nicolas Feuillatte, κ.α.

Oι Vignerons είναι αμπελουργοί -παραγωγοί, ή μια συγκεκριμένη οικογένεια / άτομο που καλλιεργεί τα δικά της σταφύλια του σε ένα συγκεκριμένο χώρο και κάνει το δικό της κρασί του. Η παραγωγή τους έχει την εξής ταξινόμηση:



RM "Récoltant Manipulant" Ο παραγωγός που χρησιμοποιεί τουλάχιστον 95% δικά του φρούτα, όπως Jacques Selosse, Georges Laval, Diebolt-Vallois, Collard-Picard, Alexandre Filaine κ.α.

SR "Société de Récoltants" Μια ένωση από δύο και περισσότερους καλλιεργητές που εμπορεύεται συλλογικά το δικό της brand (συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις).

RC "Récoltant Coopérateur" συνεταιρισμός παραγωγών που εμπορεύεται σαμπάνια με δικιά τους ετικέτα.


Κορυφαίες σαμπάνιες που αξίζει να δοκιμάσετε:

  • Krug Clos d'Ambonnay
  • Salon Cuvee 'S' Le Mesnil Blanc de Blancs
  • Dom Perignon Oenotheque Brut Millesime
  • Dom Perignon P2 Plenitude Brut
  • Jacquesson Ay Grand Cru Vauzelle Terme Extra Brut
  • Louis Roederer Cristal Brut Millesime
  • Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut Rose
  • Moët & Chandon MCIII 001.14
  • Bollinger R.D. Extra Brut
  • Louis Roederer Cristal Rose Brut
  • Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill
  • Jacquesson Avize Grand Cru Champ Cain Brut
  • Dom Perignon Rose
  • Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut
  • Laurent-Perrier Champagne Grand Siecle Brut
  • Jacquesson Dizy Corne Bautray Brut
  • Billecart-Salmon 'Le Clos Saint Hilaire' Blanc de Noirs Brut
  • Bollinger La Grande Annee
  • Jacques Selosse Lieux-dits 'Les Carelles' Le Mesnil Sur Oger Grand Cru Extra Brut,
  • Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut
  • Laurent-Perrier Grand Siècle Alexandra Brut Rosé
  • Dom Perignon Oenotheque Rose
  • Charles Heidsieck Blanc des Millenaires
  • Henriot Cuvee des Enchanteleurs Brut

Το διαβάσαμε:https://tinyurl.com/y5q39er5





Translation




Decoding the Champagne

Champagne is the name of the most famous sparkling wine in the world, the designation of origin with which it is sold and also the French wine region from which it is derived.

Although it has been used to refer to sparkling wine from around the world - a point of much controversy and legal protest in recent decades - Champagne is a legally controlled and restricted name.

Champagne's reputation and success is, of course, the product of many complex factors. And yet there are three main reasons why we can be quite sure. First, the very important bubbles that make it stand out from the less exciting wines. Secondly, the high prices imposed by Champagne, which make it feel a bit exclusive and special. Third - and most of all we believe - two centuries of smart marketing on a desirable and highly acceptable consumer base.

Located in the north at 49 ° N, the Champagne region is at the northern end of the wine-growing regions of the world, with lower average temperatures than any other French wine-growing region. In such a cool climate, the growing season is rarely warm enough to ripen the grapes to the levels required for formal vinification. Even in hot seasons, Champagne grapes still carry the characteristic acidity of a borderline climate, and only triggering secondary fermentation provides a wine style capable of exploiting - and even embracing - this flavor.

Pinot Noir, Pinot Meunier and Chardonnay are the main grape varieties used for making champagne - a recipe used for sparkling wine worldwide. It is little known that another four varieties are permitted for use in Champagne and are still used today, albeit in small quantities. They are Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier and Arbane. All seven varieties are still used together in at least one producer's champagne: Laherte Freres Champagne 7 is the most striking example.

The unique combination of Champagne grape varieties did not come from selection or design. In the older years a wide variety of varieties were used but this has changed over the centuries. As with so many French wines, it was the region's terroir (especially the climate) that dictated which grape varieties to grow in its vineyards. Pinot Noir, Pinot Meunier and Chardonnay are among the few varieties that can attribute to the cold, humid climate of Northern France, so naturally prevailed.

Interestingly, Dom Perignon - the monk who was wrongly associated with the invention of sparkling wine - is said to have encouraged the use of red grape varieties more than whites. This advice was based on the fact that the wines produced by Pinot Noir were less prone to secondary fermentation, which had not yet become a controlled part of Champagne wine making.

Each Champagne variety has its own properties and benefits. Pinot Noir contributes to good palate structure and body. Pinot Meunier gives good acidity and freshness which is more evident in younger wines. It blooms later and matures earlier than Pinot Noir, making it less susceptible to rotting rains and damage from autumnal frosts. Chardonnay is said to bring elegance and sophistication to Champagnes, along with a certain creamy roundness and excellent fruit aromas.

The first wines produced in Campania - more than a thousand years ago - were different from what we know today. They were typically rosé wines produced mainly from red grapes. There was definitely nothing like the variety of styles we enjoy today.
Depending on how a champagne is made, it can take one of several forms. The basic champagne styles differ in color, sweetness, basic grape varieties and whether they are the product of a single vintage or several (Non-Vintage). Whites can be either Blanc de Noirs (made from black grapes) and usually have more of a strawberry and white berry flavor, Blanc de Blancs (from white grapes) or simply Blanc (from any combination of varieties allowed). There are, of course, some rare exceptions to this rule when mixed with some rare white varieties in the same region (eg Pinot Blanc, Pinot Gris and Arbane) but for the most part, Blanc de Blancs is 100% Chardonnay. Blanc de Blancs usually extracts more lemon and apple flavors and other apple flavors.

The rose style is usually made by mixing white champagne with some red wine from Pinot Noir or Pinot Meunier. The red wine made to blend in with the champagne is very different from the Pinot Noir you have tasted. Its purpose is to add to the champagne pure flavors of fruits such as strawberry and raspberry, with little or no tannins and high acidity. It doesn't take much red wine to make rosé champagne. In fact, producers use 10% or less of Pinot Noir for their rose champagne.

Grand Cru and Premier Cru Champagnes are those that come from the region's very best and highest rated vineyards. However, branding is so important in Champagne and so the Maison brand (producer) takes precedence over designations of origin and prices such as Grand Cru and Premier Cru. There are hundreds of communities, but only 42 have Premier Cru vines and only 17 have Grand Cru vines. These classifications mean that vineyards have demonstrated their ability to produce premium quality wine grapes that make high quality champagne. Of course, many experts believe that there are many "Autre crus" (other crus), which are just as good, but it is certain that whatever champagne you choose - from the ones that have one of those words on the label - will definitely be a very high quality champagne.

Champagne's production process is similar to that of other wines, but involves an additional (and vital) stage, during which a second fermentation in the bottle begins with the addition of yeast and sugar. This is what creates the carbon dioxide bubbles that are responsible for the pop and wonderful foam that are the symbols of Champagne.


Non Vintage
Ages for at least 15 months. Non Vintage (NV) champagne is available so that producers can make a consistent wine each year (regardless of the quality of that year's harvest). So, if you choose to buy an NV champagne, you can expect it to be a fruity and less yeasty (with distinctive yeast flavors) champagne style.
Most champagne is sold without a vintage statement,

Vintage
It matures for at least 36 months. In special years, when the harvest is good, the producers will make a separate vintage wine, which is intended to last longer. This wine will usually have a more creamy and more yeasty style.

Most champagne is sold without a vintage declaration, making it "Non-Vintage" or NV. The main reason for this is the fluctuation of crops resulting from the marginal climate here. by mixing different crops so that the effect of a bad year is reduced. In vintage quality, however, many homes release a vintage Champagne (millesimé in French) produced exclusively from grapes harvested in the year in question. These are usually designed for greater maturation and aging in the bottle and are made to the highest quality standards.

In addition to the climatic conditions of the vintage and the characteristics of the grape varieties, there is a third element to the champagne's distinctiveness. The landscape that earned its name as Champagne (translated almost as "open countryside") unfolds very gently over the white limestone soils of the Paris Basin.

This famous chalk is distinguished from the limestone soils of other French wine regions, as it is much thinner and more porous. This looser structure means that its mineral content is more easily absorbed by the roots of the vine and also provides excellent drainage - avoiding the risks of over-hydration. Another advantage is that this permeability allows access to water resources far below, promoting strong root growth and ensuring a continuous supply of water.

Even within this relatively cohesive terroir, there are variations in soil and climate that make different areas better adapted to the needs of the three main grape varieties. Cote des Blancs - and especially Cote de Sezanne - is the area where the best Chardonnay sandpits are located, while Montagne de Reims and Vallee de la Marne are ideal for Pinot Noir and Pinot Meunier.
Apart from the Champagne designation, the region has two designations of origin for quiet wines: Rosé de Riceys and Coteaux Champenois.

Classification of producers

There are essentially 3 types of producers in Champagne (Campania): Maisons, Cooperatives and Vignerons

Maisons (ie large houses), such as e.g. Moët, Veuve Clicquot, Perrier, Bollinger, etc, all sourced from Campania. Note the following indications on the label:


NM "negociant Manipulant" A producer purchasing all or part of his grapes from other producers. Any champagne house that cultivates less than 94% of its own grapes should be labeled NM. The champagne house is labeled with this category of producer, but it is not entirely unusual to see a champagne grower also within this classification.


MA "Marque d'Acheteur" which means the buyer's brand. It is common for a large retailer or restaurant to buy a wine and resell it with its own private label. If you've ever seen a champagne supermarket with their own brand this is probably MA. B.C. Harrods MA in London et al.

ND "negociant DISTRIBUTEUR" This reference refers to those who sell champagne, but they neither grow the grapes nor do it themselves.

-Cooperatives- cooperatives

CM “Coopérative Manipulant” This indication refers to champagne that is not made by homeowners but by cooperatives. The cooperatives are in specific villages in Champagne and make a basic product from many growers in the same area eg. Nicolas Feuillatte, et al.

Vignerons are vine-growers, or a particular family / individual who grows their own grapes in a particular place and makes their own wine. Their production is classified as follows:


RM "Récoltant Manipulant" The producer who uses at least 95% of his own fruit, such as Jacques Selosse, Georges Laval, Diebolt-Vallois, Collard-Picard, Alexandre Filaine and others.

SR "Société de Récoltants" An association of two or more growers collectively marketing its own brand (usually family businesses).

RC "Récoltant Coopérateur" producers' association marketing champagne with their own label.


Top Champions worth a try:

  • Krug Clos d'Ambonnay
  • Salon Cuvee 'S' Le Mesnil Blanc de Blancs
  • Dom Perignon Oenotheque Brut Millesime
  • Dom Perignon P2 Plenitude Brut
  • Jacquesson Ay Grand Cru Vauzelle Terme Extra Brut
  • Louis Roederer Cristal Brut Millesime
  • Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut Rose
  • Moët & Chandon MCIII 001.14
  • Bollinger R.D. Extra Brut
  • Louis Roederer Cristal Rose Brut
  • Paul Roger Cuvee Sir Winston Churchill
  • Jacquesson Avize Grand Cru Champ Cain Brut
  • Dom Perignon Rose
  • Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut
  • Laurent-Perrier Champagne Grand Siecle Brut
  • Jacquesson Dizy Corne Bautray Brut
  • Billecart-Salmon 'Le Clos Saint Hilaire' Blanc de Noirs Brut
  • Bollinger La Grande Annee
  • Jacques Selosse 'Les Carelles' Le Mesnil Sur Oger Grand Cru Extra Brut
  • Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut
  • Laurent-Perrier Grand Siècle Alexandra Brut Rosé
  • Dom Perignon Oenotheque Rose
  • Charles Heidsieck Blanc des Millenaires
  • Henriot Cuvee des Enchanteleurs Brut

We read it: https://tinyurl.com/y5q39er5
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου