Υλικά
για το σάμαλι:
για το σάμαλι:
- 1 1/2 κούπα(ες) ψιλό σιμιγδάλι
- 1 1/2 κούπα(ες) χοντρό σιμιγδάλι
- 1 1/2 κούπα(ες) ζάχαρη
- 1 κ.γλ. σόδα
- 1 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
- 2 κούπα(ες) χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι(α) νερό
για το σιρόπι:
- 2 ποτήρι(α) νερό
- 2 κούπα(ες) ζάχαρη
- 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 λεμόνι, ξύσμα
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
- σαντιγή
Διαδικασία
για το σάμαλι:
Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.
Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.
Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει....
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει....
στο μπλέντερ.
Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.
Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου