Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι
Υλικά
- 1 φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον, για το άλειμμα της φόρμας
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 Αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
- 1 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 3 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 400-500γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
- 1 κρόκο Αυγού Κ. Μακεδονίας Nώμα, για το άλειμμα
- λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μίγμα.
2. Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μίγμα, ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης (αφήνετε το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση, και το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη να μην ξεραθεί).
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο κατά 4εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και το πάχος της να είναι σχεδόν 2χιλ. Αλείφετε τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και στρώνετε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.
4. Απλώνετε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Χωρίζετε τη ζύμη που αφήσατε κατά μέρος σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζετε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
5. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφετε τα «κορδόνια» ζύμης, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν. Ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Το διαβάσαμε: https://bitl.to/5M4J
Ingredients
1 cup margarine or butter, at room temperature + a little extra, for greasing the pan
2 tbsp. sugar
2 Eggs K. Macedonia Noma
1 tbsp. orange liqueur or kumquat
zest of 1 unwaxed orange
3 cups All-purpose flour Khrysos Mylos + a little more, for the surface
1½ tsp. baking powder
400-500g. orange marmalade or kumquat
1 egg yolk K. Macedonia Noma, for greasing
a little powdered sugar, sifted, for serving (optional)
Procedure
1. In a large bowl, beat the softened butter with the sugar with a mixer until you create a homogeneous and light-colored mixture. Add the eggs one by one, without stopping the beating, until they are completely incorporated into the mixture.
2. Then add the liqueur and the orange zest and beat for a while. Stop the mixer and gradually add the flour and baking powder, mixing initially with a rubber spatula (marise) or with a wooden spoon, and then, as the mixture tightens, knead with your hands for 3-4 minutes, until you make a medium dough. Take 3/4 of the dough (leave the remaining 1/3 aside, for decoration, and wrap it with transparent film so that it does not dry out).
3. Preheat the oven to 180°C. On a lightly floured surface, roll out the large piece of dough with the rolling pin until it is 4cm in diameter. larger than the diameter of the mold you will use and its thickness should be almost 2 mm. Grease the mold with a little melted butter or margarine and spread the rolled out dough there, applying it well to the bottom and walls. Cut off the excess dough with a knife.
4. Spread the jam on the dough and spread it evenly. Divide the dough that you left aside into four equal pieces and shape each into a long “string”. Place them crosswise on the jam, creating the characteristic decoration of the classic flora paste.
5.
In a small bowl, mix the egg yolk with a tablespoon of water with a fork and brush the “strings” of dough with a brush, so that they brown nicely with baking and become shiny. Bake the pasta flora in the oven for 40-45 minutes, until the dough is golden brown. Let it cool. If desired, sprinkle with a little powdered sugar and serve.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου