Ψήνουμε το ψάρι για 12' στο φούρνο και συνοδεύουμε με μια όξινη πατατοσαλάτα και μια Ρετσίνα στο ποτήρι μας.
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια
- 850 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 - 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Γαύρος: Ξεπλένουμε το γαύρο καλά για να απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει ακριβώς σε μία στρώση, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να τον ψήσουμε. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι απορροφάει το αλάτι και γίνεται πιο νόστιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με το γαύρο, ανακατεύουμε να πάνε παντού και ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά.
Πατατοσαλάτα: Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε τις πατάτες με 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλο γιατί θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς. Μαγειρεύουμε στην υψηλότερη δυνατή φωτιά για 3 λεπτά (μέχρι να πάρει βράση το νερό) και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι.
Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει με ένα πιρούνι -αν «κρατάνε», τις μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν- και τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε το γαύρο στα πιάτα και συνοδεύουμε με την πατατοσαλάτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας: Με χαρά θα άνοιγα μια νέας εποχής φινετσάτη ρετσίνα αλλά και μια Ρομπόλα ή ένα Sauvignon.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30'
Χρόνος: 20'
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Το διαβάσαμε:https://is.gd/Re5sqs
Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.
Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας στο ανανεωμένο και διαδραστικό koukouzelis.com.gr , το ηλεκτρονικό κατάστημα μας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου