Ζύµη και Σάλτσα για Ιταλική πίτσα




Οι σπουδαιότερες πιτσαρίες της Ρώμης φτιάχνουν πίτσα με την παρακάτω ζύμη και σάλτσα, εσείς γιατι να πειραματίζεστε ; Ακολουθήστε πιστά τα παρακάτω βήματα , και θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα ! Μπορείτε να φυλάξετε υλικά στην κατάψυξη, έτσι οι επόμενες φορές θα είναι πολύ εύκολες!


Η ζύμη

Υλικά για τη ζύμη

500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350 ml χλιαρό νερό (30° -35° C)
13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα ή αρωματικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, καγιέν για καυτερή) προαιρετικά

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και προαιρετικά τα βότανα (προσοχή, όχι το αλάτι).
2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
3. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, την κάνουμε μπάλα με τα χέρια μας.
4. Την εναποθέτουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Θα καταλάβουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη, όταν βλέπουμε φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες μέσα στο ζυμάρι, αλλά και όταν την ανοίγουμε με την παλάμη μας  να είναι σαν να ξεκολλάει από τον πάγκο για να μαζεύεται πάλι πίσω.
5. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ  βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Για να είμαστε σίγουροι ότι η ζύμη έχει φουσκώσει όσο πρέπει, μπορούμε να τη ζουλήξουμε με το δάχτυλο μας και αν η λακουβίτσα που έχει σχηματιστεί παραμένει, τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
6. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
7. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Μπορείτε να τη διατηρήσετε μέχρι δύο μέρες στο ψυγείο σκεπασμένη καλά με βρεγμένη πετσέτα (όταν τη βγάλουμε την αφήνουμε 30' να αναπνεύσει),  και δύο μήνες στην κατάψυξη τυλιγμένη με μεμβράνη.



Fissler 2007101 Magic Κόπτης πίτσας  Με προστασία χεριών. Ανοξείδωτο ατσάλι 18/10 Κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων



Η σάλτσα

Υλικά

Πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες ή ανοίγουμε ένα ντοματάκι κονκασέ (που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)  αφού το στραγγίσουμε ελαφρά από τα πολλά υγρά του.
μια σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης
4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά

Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να πάρει γεύση το λάδι. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ' το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζουμε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.




Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

KOUKOUZELIS App
Powered by Conduit Mobile

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου