Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, το ελαιόλαδο αλλοιώνεται σημαντικά περισσότερο από τα φυτικά έλαια.
Αυτό κάνει την επιλογή λαδιού για τις τηγανητές πατάτες λίγο πιο δύσκολη. Tο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα δεν προσφέρει τον ίδιο έλεγχο θερμοκρασίας που παρέχουν τα φυτικά έλαια.
Η τελική επιλογή τελικά εξαρτάται από το πώς θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες και τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε θέματα διατροφικής αξίας και γεύσης.
Τηγανητές πατάτες: Με φυτικά έλαια για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας
Μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στο τηγάνισμα, είναι το σημείο καπνού στην θερμοκρασία του κάθε ελαίου. Αυτό είναι η θερμοκρασία στην οποία το λίπος αρχίζει να διασπάται και το λάδι αρχίζει να καπνίζει. Το σημείο καπνού είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει το έλαιο και να είναι ακόμη ασφαλές και χρησιμοποιήσιμο. Στο τηγάνισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κουζίνα και για πιο τραγανή υφή στην τηγανητή τροφή. Το φυτικό έλαιο έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού (234 °C) από οποιοδήποτε ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει μόλις στους 166 °C ενώ το παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει στους 220 °C. Όσον αφορά την ασφάλεια και την ικανότητά σας να επιτύχετε χρυσές, τραγανές πατάτες, το φυτικό έλαιο είναι η καλύτερη επιλογή.
Τηγανητές πατάτες: Με ελαιόλαδο για καλύτερη υγεία και θρεπτικότητα
Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει επίσης χρήσιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Το φυτικό έλαιο, από την άλλη πλευρά, γενικά προέρχεται από ένα συνδυασμό λιγότερο υγιεινών πηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα έλαια αυτά είναι χημικά εκχειλισμένα από διάφορα φυτά που παράγουν ένα μείγμα trans-λιπαρών, τα οποία είναι ο λιγότερο υγιεινός τύπος που μπορείτε να φάτε. Όσον αφορά την υγεία και τη διατροφή, λοιπόν, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.
Τηγάνισμα με ελαιόλαδο
Εάν χρησιμοποιείτε τηγανητές πατάτες σε ελαιόλαδο, επιλέξτε ελαφρύ ελαιόλαδο, το οποίο είναι το είδος του ελαιολάδου με το υψηλότερο σημείο καπνού. Αποδίδει μια λεπτή κρούστα και όχι την πικρή γεύση που παράγει το φυτικό έλαιο, αλλά τα θρεπτικά οφέλη αξίζουν αυτόν τον “συμβιβασμό” για πιο υγιεινά γεύματα. Επιλέξτε φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, το οποίο θα έχει λιγότερα από τα πράσινα στερεά που είναι επιρρεπή σε καύση σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα στερεά δεν είναι αντιληπτά με το μάτι, αλλά η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να περιγράφει το λάδι ως "φιλτραρισμένο" (filtered).
Ψήσιμο στον φούρνο με ελαιόλαδο
Αν θέλετε εξαιρετικά τραγανές πατάτες αλλά θέλετε και να τις μαγειρέψετε σε ελαιόλαδο, ο φούρνος για “τηγανητές” πατάτες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας, επειδή απαιτεί λιγότερη ποσότητα ελαίου και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.
Πώς να κάνετε "τηγανητές" πατάτες στον φούρνο
Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε νερό, ξεπλύντε τις και στη συνέχεια στεγνώστε τις προτού τις μαγειρέψετε, για να βγάλετε από μέσα τους περισσότερο άμυλο στην επιφάνεια. Το άμυλο τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια πιο τραγανή υφή. Επικαλύψτε τις με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα φύλλο ψησίματος. Μαγειρέψτε τις σε προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία κάτω από το σημείο καπνού του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε (200 °C έως 220 °C είναι μια ασφαλής επιλογή για παρθένο ή ελαφρύ ελαιόλαδο). Όταν πάρουν χρυσό χρώμα και μαλακώσουν, βγάλτε τις από τον φούρνο, αφήστε τις να κρυώσουν και στη συνέχεια ξαναβάλτε τις στον φούρνο με την ίδια θερμοκρασία. Μαγειρέψτε τις έως ότου αναπτύξουν μια πλουσιότερη χρυσή απόχρωση. Το διπλό μαγείρεμα των πατατών και η δυνατότητα να κρυώνουν ενδιάμεσα παράγει πιο τραγανές τηγανητές πατάτες.
Τηγανητές πατάτες: Άλλες επιλογές στα λάδια
Μετά από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο έχει το επόμενο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών, αλλά έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού. Μάλιστα το σημείο καπνού του ηλιελαίου (240 °C) είναι υψηλότερο ακόμα και από το σημείο καπνού του φυτικού ελαίου. Το έλαιο canola έχει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών καθώς και ένα πολύ υψηλό σημείο καπνού: 242 °C. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο και οικονομικό ως φυτικό έλαιο.
Το διαβάσαμε: is.gd/5s4i27
Which oil makes fried potatoes better?
At very high temperatures, such as when you make french fries, olive oil changes significantly more than vegetable oils.
This makes the choice of oil for french fries a little more difficult. The olive oil in frying does not offer the same temperature control that vegetable oils provide.
The final choice ultimately depends on how you want to fry the potatoes and what interests you most in terms of nutritional value and taste.
Fried potatoes: With vegetable oils for better temperature control
One of the most critical parameters in frying is the smoke point at the temperature of each oil. This is the temperature at which fat begins to break down and oil begins to smoke. The smoke point is the highest temperature that the oil can reach and still be safe and usable. When frying, it is best to use oil with a high smoke point, for greater safety in the kitchen and for a crispier texture in fried food. Vegetable oil has a much higher smoke point (234. C) than any olive oil. Extra virgin olive oil smokes only at 166. C while virgin olive oil smokes at 220 ° C. In terms of your safety and ability to achieve golden, crispy potatoes, vegetable oil is the best choice.
Fried potatoes: With olive oil for better health and nutrition
Olive oil is a monounsaturated fat, which raises the levels of good cholesterol and is essential for a balanced diet. It also contains useful antioxidants, which fight free radicals in your body. Vegetable oil, on the other hand, generally comes from a combination of less healthy sources. In many cases, these oils are chemically extracted from various plants that produce a trans-fat mixture, which is the least healthy type you can eat. So in terms of health and nutrition, olive oil is the best choice.
Fry in olive oil
If you use french fries in olive oil, choose light olive oil, which is the type of olive oil with the highest smoke point. It gives a delicate crust and not the bitter taste produced by vegetable oil, but the nutritional benefits are worth this "compromise" for healthier meals. Choose filtered olive oil, which will have less of the green solids that are prone to burning at higher temperatures. Solids are not perceptible to the eye, but the product label must describe the oil as "filtered".
Bake in the oven with olive oil
If you want extra crispy potatoes but also want to cook them in olive oil, the oven for "fried" potatoes may be your best choice because it requires less oil and allows better temperature control.
How to make "fried" potatoes in the oven
Put the sliced potatoes in water, rinse them and then dry them before cooking, to remove more starch from the surface. Starch allows them to develop a more crunchy texture. Cover them with a brush with olive oil and then spread them evenly on a baking sheet. Cook them in a preheated oven at high temperature under the tobacco point of the olive oil you are using (200 ° C to 220. C is a safe choice for virgin or light olive oil). When they turn golden and soften, take them out of the oven, let them cool and then put them back in the oven at the same temperature. Cook them until they develop a richer golden hue. The double cooking of potatoes and the ability to cool in between produces more crispy french fries.
Fried potatoes: Other options in oils
After olive oil, sunflower oil has the next highest level of monounsaturated fats, but has a much higher smoke point. In fact, the smoke point of sunflower oil (240 ° C) is even higher than the smoke point of vegetable oil. Canola oil has the third highest level of monounsaturated fat as well as a very high smoke point: 242 ° C. It is also widely available and economical as a vegetable oil.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου