Μια χορταστική σαλάτα που είτε μπορεί να συνοδέψει το κύριο πιάτο μας ή να το αντικαταστήσει ως ένα ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα.
Συνταγή: Νένα Δημητρίου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Υλικά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κοπανισμένες
- 100 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά στρογγυλά, πορτομπέλο ή ανάμεικτα), κομμένα σε μέτριες φετούλες
- 100 ml κονιάκ
- 300 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), πλυμένο και στεγνωμένο
- 1 μικρή μαραθόριζα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1½ κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν, τριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού φύλλα από φρέσκια ρίγανη)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- 50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και φυλάμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε - εκεί διατηρείται έως 2 ημέρες. Αν χρησιμοποιήσουμε ρίγανη, τη βάζουμε στη σάλτσα την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, χωρίς να τη χτυπήσουμε στο μπλέντερ.
Σαλάτα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και αλάτι και το σοτάρουμε για 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 - 6 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά στην υψηλότερη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Περιχύνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, βάζουμε το σπανάκι και τη μαραθόριζα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα μανιταριών, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Το διαβάσαμε:https://goo.gl/BnrpxM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου