Ας φτιάξουμε ντόνατς

Μαλακή ζύμη στο εσωτερικό τους, με τραγανό και ζαχαρένιο περίβλημα, παραγεμισμένα με λαχταριστή μαρμελάδα. Κανείς δεν θα πιστεύει ότι τα φτιάξατε μόνοι σας, θα είναι όμως η αλήθεια.




Δεν πρέπει να τρομάζετε στην ιδέα να φτιάξετε τα δικά σας ντόνατς. Με το που δοκιμάσετε το πρώτο σπιτικό σας δημιούργημα, δεν υπάρχει επιστροφή. Με ζύμη ελαφριά σαν πούπουλο, καραμελωμένο εξωτερικό και μαρμελάδα να ξεχειλίζει, μιλάμε σίγουρα για έρωτα με την πρώτη (δαγκω)ματιά!



Τα βήματα της επιτυχίας

Μαγιά

Η ενεργή ξηρή μαγιά είναι παντοδύναμη. Όταν αναμειχθεί με το ζεστό γάλα, ενυδατώνεται και ενεργοποιείται, ενδυναμώνοντας το αλεύρι, τη ζάχαρη και το γάλα, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας ελαφριά και απαλά σαν μαξιλαράκι ντόνατς.


Ενισχυμένη ζύμη

Τα ντόνατς φτιάχνονται από το κλασικό ζυμάρι που δημιουργείται με αλεύρι και ενισχύεται από το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αυτά τα υλικά παρέχουν έξτρα «τροφή» για τη μαγιά, ώστε να φουσκώσει ακόμη περισσότερο η ζύμη. Τα αυγά αυξάνουν την ελαστικότητα δημιουργώντας πιο δυνατή δομή, που θα ελέγξει καλύτερα τις φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα.



Γλουτένη

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο αλεύρι, όταν αναμειχθεί και ζυμωθεί, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς εντός της ζύμης. Αυτό επιτρέπει στη δομή του ζυμαριού να απελευθερώσει τα αέρια που παράγει η μαγιά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει καλή μείξη στη ζύμη από το αρχικό στάδιο, χωρίς βιασύνη. Όταν θα προσθέσετε τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, η ζύμη θα κολλάει στα χέρια σας, αλλά όσο πιο πολύ τη δουλεύετε τόσο πιο λεία και ελαστική θα γίνει.


Βούτυρο

Προσθέτοντας το βούτυρο, βοηθάμε σταδιακά τη ζύμη να γίνει πιο ενιαία και να μην είναι λιπαρή. Το βούτυρο θα κάνει επίσης πιο πλούσια τη ζύμη όταν ψηθεί.

Ξεκούραση ζύμης

Αφού την έχουμε δουλέψει καλά και της έχουμε δώσει σχήμα, το λογικό είναι να έχει χάσει σημαντικά την αρχική ελαφριά υφή. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι μπαλίτσες από ζυμάρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος και να φαίνονται πολύ αφράτες – αυτό θα εξασφαλίσει την αέρινη υφή των ντόνατς όταν θα βγουν από το τηγάνι. Αν οι μπαλίτσες κολλούν ελαφρώς στο αντικολλητικό χαρτί τις αποσπούμε απαλά με μία σπάτουλα.


Η γέμιση

Όταν γεμίζουμε τα ντόνατς με μαρμελάδα, βυθίζουμε τη μύτη της σακούλας ζαχαροπλαστικής βαθιά, πιο χαμηλά από τη μέση τους – όταν πιέζουμε μέσα τη μαρμελάδα, η πίεση θα είναι τέτοια που θα επαναφέρει τη μύτη του κορνέ στην επιφάνεια. Αυτό είναι καλό σημάδι, καθώς αποδεικνύει ότι έχουμε βάλει τη μέγιστη ποσότητα μαρμελάδας μέσα στο ντόνατ.




Στο τηγάνι

Τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρώμα καραμέλας. Δεν ανησυχούμε αν μας φαίνονται παραψημένα, καθώς όσο θα κρυώνουν, οι ατμοί στο εσωτερικό τους θα αποδράσουν και θα τα μαλακώσουν, δίνοντάς τους την αίσθηση σαν μαξιλάρι και την πλούσια γεύση.


Η συνταγή
Ντόνατς με γέμιση μαρμελάδα
1 ώρα και 15 λεπτά + 1-2 ώρες ξεκούραση της ζύμης

Υλικά για 12 τεμάχια

2 κουτ. γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
200 ml πλήρες γάλα, χλιαρό
2 μεγάλα αυγά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
2 κουτ. σούπας ζάχαρη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο λάδι, για το μπολ και για το τηγάνισμα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Διαδικασία

Ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το γάλα και αναμειγνύουμε απαλά. Σπάμε μέσα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και αναμειγνύουμε για 5΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενώ το μίξερ δουλεύει, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και βάζουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο με το που απορροφηθεί το προηγούμενο.Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ανασηκώνουμε ελαφρά τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, όπου και τη χωρίζουμε σε 12 ισομεγέθη κομμάτια. Φτιάχνουμε σφιχτές μπαλίτσες με τη ζύμη και
τις τοποθετούμε σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί φούρνου με μερικά εκατοστά απόσταση τη μία από την άλλη. Τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος.Γεμίζουμε ένα βαθύ, πλατύ τηγάνι με λάδι, καλύπτοντας το 1/3 του ύψους του. Ζεσταίνουμε στους 180°C. Για να δούμε αν έχει κάψει σωστά το λάδι, ρίχνουμε ένα κομματάκι ψωμιού. Πρέπει να ροδίσει μέσα σε 30΄΄.

Αναμειγνύουμε την τριμμένη κανέλα με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη. Τηγανίζουμε τα ντόνατς λίγα-λίγα, για 1΄-2΄ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζοντας τα από την άλλη όταν πάρουν βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, και στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ύστερα από 1΄-2΄, πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας – ζάχαρης και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tip

Βάζουμε τη μαρμελάδα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με στόμιο μπροστά. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο ντόνατ με ξύλινο καλαμάκι, στη συνέχεια σπρώχνουμε το κορνέ μέχρι τη μέση του ντόνατ και λίγο πιο κάτω και ζουλάμε μια καλή δόση μαρμελάδας στο εσωτερικό του πριν από το σερβίρισμα. Διατηρούνται για δύο ημέρες μέσα σε γυάλινο δοχείο.


Συνταγή: Adam Bush
Από: Δώρα Δημήτρουλα
Το διαβάσαμε: ibit.ly/3OFs





Let's make donuts





Soft dough inside, with a crunchy and sugary shell, stuffed with delicious jam. No one will believe that you made them yourself, but it will be the truth.

You should not be scared of the idea of ​​making your own donuts. Once you try your first homemade product, there is no going back. With dough light as a feather, caramelized outside and jam overflowing, we are definitely talking about love at first (bite) look!

The steps to success

Yeast
Active dry yeast is omnipotent. When mixed with warm milk, it hydrates and activates, boosting flour, sugar and milk, producing carbon dioxide and creating a light and soft donut-like cushion.

Reinforced dough
Donuts are made from the classic dough created with flour and enhanced by milk, eggs, sugar and butter. These ingredients provide extra "food" for the yeast, so that the dough swells even more. Eggs increase elasticity by creating a stronger structure, which will better control carbon dioxide bubbles.

Gluten
The specific protein present in the flour, when mixed and kneaded, creates strong bonds within the dough. This allows the dough structure to release the gases produced by the yeast. It is very important to mix well in the dough from the initial stage, without rushing. When you add the eggs, milk, sugar and butter, the dough will stick to your hands, but the more you work it, the smoother and more elastic it will become.

Butter
By adding the butter, we gradually help the dough to become more uniform and not greasy. Butter will also make the dough richer when baked.

Dough rest
After we have worked it well and shaped it, it makes sense that it has significantly lost its original light texture. We have to wait until the dough balls double in size and look very fluffy - this will ensure the airy texture of the donuts when they come out of the pan. If the balls stick slightly to the non-stick paper, peel them gently with a spatula.

The filling
When we fill the donuts with jam, we dip the tip of the pastry bag deep, lower than the middle - when we push in the jam, the pressure will be such that it will bring the tip of the cone back to the surface. This is a good sign, as it proves that we have put the maximum amount of jam in the donut.

In the pan
Fry the donuts until they get a deep caramel color. We do not worry if they seem overcooked, as as they cool, the vapors inside will escape and soften them, giving them the feeling of a pillow and the rich taste.

The recipe
Donuts stuffed with jam
1 hour and 15 minutes + 1-2 hours rest of the dough

Materials for 12 pieces
2 teaspoons sweet active dry yeast
200 ml whole milk, lukewarm
2 large eggs
400 gr. flour for all uses + a little extra
2 teaspoons tablespoon sugar + 3 tsp. soup in addition
1/2 teaspoon sweet salt
50 gr. unsalted butter, at room temperature
a little oil, for the bowl and for frying
1 teaspoon sweet cinnamon powder
400 gr. jam to our liking

Procedure
Pour the yeast into the mixer bucket, add the milk and mix gently. Break in the eggs and continue mixing. Add the flour, sugar and 1/2 teaspoon. sweet salt and mix for 5΄ until smooth. While the mixer is working, add a small piece of butter and slowly add the rest with the previous one absorbed. Place the dough in a lightly oiled bowl, cover it with a clean kitchen towel and let it rest for 1-2 hours, or until it doubles in size.

Lift the dough slightly and place it on a lightly floured surface, where we divide it into 12 equal pieces. We make tight balls with the dough and
Place them on floured non-stick baking paper a few inches apart. Cover them with a towel and let them double in size. Fill a deep, wide pan with oil, covering 1/3 of its height. Preheat to 180 ° C. To see if the oil has burned properly, add a piece of bread. It should brown in 30΄΄.

Mix the grated cinnamon with 3 tablespoons. sugar soup. Fry the donuts little by little, for 1΄-2΄ on each side, turning them over on the other when they get a deep golden color, and then take them out with a slotted spoon on absorbent paper towels. After 1΄-2΄, sprinkle with the cinnamon-sugar mixture and leave to cool.


Tip
Put the jam in a pastry bag, with a spout in front. Make a small hole in the donut with a wooden straw, then push the cornet to the middle of the donut and a little lower and squeeze a good dose of jam inside it before serving. Store for two days in a glass container.

Recipe: Adam Bush

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου