Υλικά
Για τη ζύμη:
170 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
70 γρ. βούτυρο
20 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
Για τη γέμιση:
1 ½ κ. αχλάδια
130 γρ. ζάχαρη
80 γρ. καλό φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: αφήνουμε όλα τα υλικά καθώς και το σκεύος που θα ετοιμάσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε λεκανίτσα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι.
Τρίβουμε με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Ραντίζουμε με λίγο παγωμένο νερό και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο. Χρειαζόμαστε μιά αντικολλητική στρογγυλή φόρμα-ταρτιέρα διαμ.24 εκ. με ύψος 5-6 εκ., που να αντέχει να μπει γιά λίγο στο μάτι της κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνουμε στη φόρμα τα 130 γρ. ζάχαρη και τη βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, κουνώντας κυκλικά τη φόρμα για να πάει παντού.
Προσθέτουμε τα 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια και μόλις λιώσει αποσύρουμε τη φόρμα από τη φωτιά. Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κοτσάνια και τα κόβουμε καθέτως στα δύο. Τα τοποθετούμε κυκλικά στον πάτο της φόρμας.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από τη φόρμα. Σκεπάζουμε τα αχλάδια με το φύλλο της ζύμης και τη γυρίζουμε προς το εσωτερικό της φόρμας.
Τρυπάμε με το πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε την τάρτα γιά 45 λεπτά περίπου.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε απότομα τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Τη σερβίρουμε ζεστή και αν θέλουμε σερβίρουμε ξεχωριστά κρέμα ή παγωτό βανίλια.
Το διαβάσαμε: is.gd/NYAaeZ
Taten tart with pears
Materials
For the dough:
170 gr. flour for all uses
70 gr. butter
20 gr. powdered sugar
1 pinch of salt
1 egg
For the filling:
1 ½ Mr. pears
130 gr. sugar
80 gr. good fresh butter
Implementation
Prepare the dough: leave all the ingredients as well as the utensil that will prepare the dough in the refrigerator for at least 1 hour.
Put the flour and butter cut into small pieces in a bowl and add the powdered sugar, the egg and the salt.
Rub the mixture with your fingers until it becomes like coarse crumbs. Sprinkle with a little ice water and work until the ingredients are slightly combined. We give the dough the shape of a ball.
Wrap in cling film and leave in the fridge. We need a non-stick round tart pan with a diameter of 24 cm with a height of 5-6 cm, which can withstand being in the eye of the kitchen for a while.
Preheat the oven to 180oC. Pour the 130 gr into the form. sugar and put it on the stove, at a moderate temperature. Let the sugar melt and take on a dark blonde color, shaking the form in a circular motion to go everywhere.
Add the 80 gr. butter in pieces and once melted remove the mold from the heat. Peel the pears, remove the seeds and stalks and cut them vertically in two. Place them in a circle on the bottom of the form.
Put the dough between two sheets of oil paste and open it on a sheet slightly larger than the form. Cover the pears with the dough sheet and turn it inside the form.
Pierce the surface of the dough with a fork and bake the tart for about 45 minutes.
Unbake and leave to cool for 15 minutes.
Turn the form over abruptly on a serving platter.
Serve it hot and if you want, serve vanilla cream or ice cream separately.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου