Γκλαουνες, οι ζακυνθινες λουκουμαδοτηγανιτες με σταφιδα και πορτοκαλι





Ω τηγανίτες του Ταγιαπέρα ω τηγανίτες με το σωρό ζαχαρωμένες και μελωμένες και με σουσάμι τ’ ασπρουδερό (Δ. Σολωμός)


Οι γκλαούνες είναι νηστίσιμες τηγανίτες που σερβίρονται τις Απόκριες και σηματοδοτούν το τέλος της κρεοφαγίας και την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Τόπος καταγωγής τους θεωρείται το χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο να διοργανώνει κάθε χρόνο τη «Γιορτή τση γκλαούνας», όπου οι λαχταριστές αυτές τηγανίτες φτιάχνονται σε τεράστιες ποσότητες από τις γυναίκες του χωριού και μοιράζονται στους παρευρισκομένους, εν μέσω παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Δοκιμάστε τες κάθε εποχή του χρόνου, είναι έξοχη εναλλακτική στα ξενόφερτα pancakes του brunch.


Υλικά
  • 500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι)
  • ζάχαρη, όση θέλουμε, ανάλογα πόσο γλυκές θέλουμε τις γκλαούνες (από καθόλου, έως 2 κουτ. γλυκού)
  • 250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (βλ. συνταγή)
  • 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες (ιδανικά ΠΟΠ Ζακύνθου)
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο για να γίνει πιο ρευστό
  • σουσάμι κανέλα, σε σκόνη

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (αν και όση βάλουμε). Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό με πυκνότητα τέτοια ώστε να πέφτει από το κουτάλι, σε χοντρές σταγόνες. Τέλος, ρίχνουμε τη σταφίδα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να φτάσει 1-1,5 εκ. από τον πυθμένα του. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, και ρίχνουμε με το κουτάλι δόσεις από τον χυλό. Κάθε γκλαούνα φτιάχνεται με 1 κουτ. της σούπας. Τις αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, κι έπειτα τις γυρίζουμε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.


Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Τρώγονται και χλιαρές.


Το διαβάσαμε:https://goo.gl/zdRUr3





Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.


Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!






Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας στο ανανεωμένο και διαδραστικό koukouzelis.com.gr , το ηλεκτρονικό κατάστημα μας !


Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου