Κουραμπιέδες

Xρειαζόμαστε:

για τη ζύμη των κουραμπιέδων :
  • 350 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, από βαζάκι (κατευθείαν από το ψυγείο, να είναι κρύο και στερεοποιημένο)
  • 80 γρ φυτίνη
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό, σόδα μαγειρικής (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και baking powder)
  • 2 βανίλιες
  • 220 γρ. αμύγδαλα, ΜΕ τη φλούδα τους
  • 40 ml. ρούμι μαύρο (ή και κονιάκ)
για το πασπάλισμα:
  • αρκετή ακόμη ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Πώς το κάνουμε:
1) Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, αραδιάζουμε τα αμύγδαλα πάνω της και τα ψήνουμε στους 160° C, στις αντιστάσεις, για 7 - 8 λεπτά, ή στον αέρα, για 6 - 7 λεπτά (όχι όμως και στο γκριλ).
2) Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανούμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί ή τα βάζουμε σε πολυμπαγκ και τα κοπανούμε και πάλι με το γουδοχέρι ή με το εργαλείο για το κτύπημα του κρέατος. Η, ακόμα, μπορούμε να τα βάλουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και να τα περάσουμε από πάνω με τον πλάστη, πιέζοντας ώστε να κομματιαστούν (μάλλον η πιο “απαιτητική” από τις τρεις μεθόδους).
3) Βάζουμε στον κάδο του mixer το βούτυρο αλλά και τη φυτίνη, μαζί με την άχνη ζάχαρη (τα 110 γρ) και τα χτυπάμε πού καλά με το φτερό, για περίπου 20 λεπτά και σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει σαν ρ ε υ σ τ ή και α φ ρ ά τ η ΚΡΕΜΑ, κάτι σαν σαντιγύ (όσο περισσότερο χτυπάμε το μείγμα, τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες).
4) Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε στον κάδο, κ ο σ κ ι ν ι σ μ έ ν ο, το αλεύρι (με ανακατευμένα μέσα του τη σόδα (ή το baking powder), το μοσχοκάρυδο και τις βανίλιες) και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα τώρα πια, για άλλα 10 λεπτά, προσθέτοντας και το ρούμι (ή το κονιάκ). Η ζύμη ΘΑ Π Ρ Ε Π Ε Ι να είναι μ α λ α κ ι ά και β ο υ τ υ ρ ά τ η, ελαφρώς κολλώδης, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.
5) Τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
6) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C
7) Κόβουμε λίγη-λίγη ζύμη με τα χέρια και πλάθουμε κουραμπιέδες στρογγυλούς, διαμέτρου περίπου 3 εκ. Για να ψηθούν όλοι στον ίδιο χρόνο θα πρέπει να τους πλάσουμε όσο το δυνατόν πιο ίσους, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιούμε ζυγαριά. Γύρω στα 35 γρ. ανά κουραμπιέ είναι μία σωστή ποσότητα και θα μας δώσει κουραμπιέδες σε ένα καλό μέγεθος.
8) Βάζουμε τους κουραμπιέδες, σε σειρές, στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τους πιέζουμε λίγο με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους, να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα.
9) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C, για 25 με 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα και στον αέρα τώρα, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Θα τους δούμε να ροδίζουν και να σκάνε από πάνω. Τότε είναι έτοιμοι
10) Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε και τις άλλες δόσεις.
11) Κοσκινίζουμε μέρος από την άχνη πάνω σε ένα ταψί, να δημιουργηθεί μία λευκή στρώση. Εκεί πάνω τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς θρύβονται, διαλύονται. Επίσης, εάν είναι ζεστοί όταν τους πασπαλίζουμε, θα νοτίσει η άχνη και δεν θα φαίνονται ωραίοι).
12) Τους βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας µε λίγη ακόμη άχνη ζάχαρη κάθε στρώση που δημιουργούμε.



Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

KOUKOUZELIS App
Powered by Conduit Mobile

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου