Breaking
Loading...

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά και ποια μαγειρεμένα


Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στα λαχανικά άλλοτε ενισχύονται και άλλοτε καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάποια λαχανικά είναι προτιμότερο να τα τρώτε ωμά σε σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε ένα κυρίως γεύμα ενώ άλλα καλό είναι να τα μαγειρεύετε.

Δείτε ποια λαχανικά διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη θρεπτική τους αξία όταν είναι ωμά, ποια πρέπει να μαγειρεύετε και ποια μπορείτε να απολαμβάνετε είτε ωμά είτε μαγειρεμένα.

Ποια λαχανικά πρέπει να μαγειρεύετε
Οι ντομάτες, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια είναι καλύτερο να μαγειρεύονται. Όταν η ντομάτα μαγειρεύεται διασπάται το παχύ κυτταρικό της τοίχωμα και απελευθερώνεται το λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2002 στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry, το μαγείρεμα ενισχύει την περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο. Όσο για τα μανιτάρια, το μαγείρεμα βοηθά να απελευθερωθούν οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τέλος, με το μαγείρεμα αυξάνεται και η ποσότητα αντικαρκινικών αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα σπαράγγια.

Για να διατηρήσετε τα πολύτιμα συστατικά των λαχανικών, προτιμήστε να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή να τα σωτάρετε με λίγο ελαιόλαδο (πολλά θρεπτικά συστατικά των λαχανικών είναι λιποδιαλυτά, επομένως ο οργανισμός τα απορροφά καλύτερα όταν συνδυάζονται με κάποια λιπαρή ουσία) για όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα. Το βράσιμο δεν συνιστάται για το μαγείρεμα των λαχανικών, καθώς τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται στο νερό και χάνονται.

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά
Τα λαχανικά που ανήκουν στο γένος Κράμβη, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, δεν πρέπει να μαγειρεύονται. Τα λαχανικά αυτά έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση χάρη στις γλυκοζινολικές ενώσεις που περιέχουν και παράλληλα ενισχύουν το βιταμίνης C χάρη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροζινάση. Με το μαγείρεμα τα πολύτιμα συστατικά των λαχανικών καταστρέφονται και ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα αξιοποιήσει, οπότε προτιμήστε να τα καταναλώνετε ωμά. Το ίδιο ισχύει και για το κρεμμύδι, καθώς όταν το κόβουμε απελευθερώνονται αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ουσίες που ονομάζονται σουλφίδια, τα οποία απενεργοποιούνται όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ποια λαχανικά μπορείτε να φάτε είτε ωμά είτε μαγειρεμένα
Για ορισμένα λαχανικά ισχύει ότι το μαγείρεμα μειώνει την παρουσία κάποιων συστατικών αλλά διατηρεί ή ενισχύει την ποσότητα άλλων, επομένως μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε ωμά είτε μαγειρεμένα –ιδανικά, προτείνεται συνδυασμός των δύο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα λαχανικά που περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, όπως η πιπεριά, το σπανάκι και το καρότο. Αν και με το μαγείρεμα χάνεται κάποια ποσότητα της βιταμίνης C, ταυτόχρονα διατηρούνται τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή τους, ουσίες που μειώνουν των κίνδυνο για παθήσεις των ματιών και ορισμένους καρκίνους.
Το διαβάσαμε:https://www.ourlife.gr/permalink/238116.htmlΤρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!Κοινοποίηση στο Google Plus

1 σχόλιο απο τον Ευθύμιος

"Ο μοναδικός συνδυασμός καλής ποιότητας και σωστής τιμής, η ευγενική εξυπηρέτηση του πελάτη, πριν και μετά την πώληση, κατατάσσουν την KOUKOUZELIS market electric στις πρώτες θέσεις επιλογής του καταναλωτικού κοινού." Το δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από 3 φυσικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ οι καταναλωτές που προτιμούν το διαδίκτυο για τις αγορές τους μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδραστικό, e-shop της KOUKOUZELIS market electric στην διεύθυνση http://koukouzelis.com.gr
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου