Καρέ χοιρινού με μέλι και ξερά δαμάσκηνα


Υλικά

Για 4-6 άτομα

  • 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • 1 πορτοκάλι ( θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
  • 150 ml γλυκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κρανμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα (ό,τι επιλέξουμε) μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτουμε καλά με ζεστό νερό.
Αφήνουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζουμε χωρίς όμως να τα στύψουμε.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνουμε στην άκρη και περνάμε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζουμε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβουμε.
Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, θα γεμίσουμε με τα ξερά φρούτα.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
Αλατοπιπερώνουμε το καρέ.
Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτουμε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
Περιχύνουμε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζουμε από το φούρνο για να προσθέσουμε τα μήλα και τις πατάτες.
Το βάζουμε ξανά στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχουμε ρυθμίσει το φούρνο.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθούμε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
Για να ελέγξουμε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος , κόβουμε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχουμε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύουμε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετούμε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.





Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου