Πάπια γεμιστή


Την πάπια σαν φαγητό τη γεύτηκα αφού παντρεύτηκα, μιας και ο πεθερός μου είχε μια μικρή όμορφη φάρμα με διάφορα οικόσιτα πουλιά( φραγκόκοτες, φασιανούς,  γαλοπούλες, πάπιες και εννοείται και κότες). Η έμπνευση της γεμιστής πάπιας μου ήρθε κάποια Χριστούγεννα που θέλαμε να φάμε κάτι ξεχωριστό. Πάπια βέβαια μπορούμε να βρούμε (συνήθως κατεψυγμένη) σε μεγάλες υπεραγορές.

    Υλικά
  •     1 πάπια περίπου 2 με 2 ½  κιλά
  •     200γρ μοσχαρίσιο κιμά
  •     3 με 4 κουτάλια της σούπας ρύζι γλασσέ
  •     2 κουτάλια της σούπας κουκουνάρι
  •     8 με 10 κάστανα ωμά καθαρισμένα
  •     1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  •     Λίγο μαϊντανό
  •     1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
  •     Αλάτι- πιπέρι
  •     Το χυμό από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
  •     Μαργαρίνη για την επάλειψη
  •     Λίγο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Φροντίζουμε να προετοιμάσουμε την πάπια από την προηγούμενη. Αφού πλένουμε και στραγγίσουμε καλά το πουλί, το ραντίζουμε με το μίγμα λεμονιού- πορτοκαλιού μέσα έξω. Έπειτα, το αλατίζουμε καλά από έξω αλλά και μέσα στην κοιλιά. Πιπέρι θα βάλουμε λίγο μόνο στην κοιλιά γιατί από έξω θα μαυρίσει κατά το ψήσιμο. Το αφήνουμε στο ψυγείο σε γάστρα όλο το βράδυ να τραβήξει.

Για τη γέμιση

Το πρωί ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρολίτσα και καβουρδίζουμε τον κιμά. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι αλλά και την πάστα αραιωμένη με ½ ποτήρι νερό. Βράζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Παίρνουμε την πάπια και γυρίζουμε τα «χεράκια» της προς τα μέσα ώστε να βλέπουν τη ράχη της και τα δένουμε με βαμβακερή κλωστή για να μπορεί να σταθεί με την κοιλιά προς τα πάνω. Αρχικά γεμίζουμε με λίγη γέμιση το λαιμό και ράβουμε με βαμβακερή κλωστή και σακοράφα. Την υπόλοιπη γέμιση τη βάζουμε στην κοιλιά( προσέχουμε να μην την παραγεμίσουμε γιατί το ρύζι φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει στο ψήσιμο) και τη ράβουμε. Αλείφουμε με τη μαργαρίνη( κρατάμε λίγη για να αλείψουμε το πουλί κατά το ψήσιμο)  και  βάζουμε το φαγητό στο φούρνο με κλειστή τη γάστρα στην αρχή στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε στους 180, υπολογίζοντας περίπου 1 ώρα ψησίματος για κάθε κιλό. Υγρά δεν προσθέτουμε καθόλου γιατί θα βγάλει η πάπια. Εγώ βάζω στη γάστρα και ολόκληρες πατάτες μέτριες στο μέγεθος, αφού τις αλατοπιπερώσω και τις ραντίσω με λίγο απ’ το χυμό του λεμονοπορτοκαλιού.



Πηγή:http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3980&Itemid=49


Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

KOUKOUZELIS App
Powered by Conduit Mobile

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!

Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου