Κάθε ψάρι στον καιρό του





Υπάρχει ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού και καλό είναι να το σεβόμαστε και να μην τρώμε μικρότερα ψάρια.

Μύρισε καλοκαίρι και, αν οι θαλάσσιες βουτιές είναι ακόμα για τους πολύ τολμηρούς, σίγουρα μπήκατε στον πειρασμό για ψαράκι δίπλα στη θάλασσα. Και εγώ γι’ αυτό και αποφάσισα να σας υπενθυμίσω ότι και τα ψάρια έχουν εποχές και ότι είναι καλό να τα αφήνουμε στην ησυχία τους όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους. Και ο μήνας που διανύουμε είναι ένας από τους βασικούς μήνες αναπαραγωγής των ψαριών. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ο πρώτος μήνας που η θάλασσα ησυχάζει και επειδή όλοι εμείς θυμόμαστε την ψαροφαγία στην αρχή του καλοκαιριού, είναι και ο μήνας που και τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πέρα από σαρδέλες και γόπες που ψαρεύουν τα γρι-γρι, να μην ξεχνάμε και όσα ψάρια πιάνουν οι παράκτιοι ψαράδες.


  • Τον Μάιο, λοιπόν, αν επιθυμήσετε ψαράκι, προτιμήστε σκορπίνα, σαργό, μυτάκι, σπάρο, κέφαλο, μπαλά, λούτσο.
  • Τον Ιούνιο, χριστόψαρο, σκορπίνα, σάλπα, σαργό, μυτάκι, σπάρο, κέφαλο, στήρα και μπαλά.
  • Τον Ιούλιο, χριστόψαρο, σάλπα, σαργό, σπάρο, στήρα, φρίσσα.
  • Τον Αύγουστο, χριστόψαρο, σάλπα, σαργό, μυτάκι, στήρα, φρίσσα, χάνο.
  • Τον Σεπτέμβριο, σαργό, σπάρο, στήρα, φρίσσα, μπαλά, λούτσο, χάνο, ενώ απαγορεύεται η αλιεία και η εμπορία αστακού και αστακοκαραβίδας.


Οι πληροφορίες αφορούν στα εγχώρια ψάρια, γιατί λόγω της αυξημένης ζήτησης συχνά τα ψάρια που τρώμε το καλοκαίρι είναι εισαγόμενα.


Να ξέρετε ότι όλα τα ψάρια, είτε πρόκειται για Α΄ κατηγορίας είτε και για ψάρια που δεν είναι και τόσο διάσημα, έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, αρκεί να είναι φρέσκα και να μην έχουν ταλαιπωρηθεί μετά την αλίευσή τους.


Ξέρω πόσο νόστιμα είναι τα μικρά φρεσκοτηγανισμένα ψαράκια, όμως πρόκειται για «μωρά» που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν και άρα η κατανάλωσή τους μειώνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και διατήρησης των ιχθυαποθεμάτων.


Υπάρχει ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού και καλό είναι να το σεβόμαστε και να μην τρώμε μικρότερα ψάρια. Για παράδειγμα, ο γαύρος πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 9 εκατοστά, η γόπα μεγαλύτερη από 10 εκατοστά, το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα τουλάχιστον 11 εκατοστά.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Greenpeace: www.greenpeace.org/greece/fishguide

gastronomos.gr


Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

KOUKOUZELIS App
Powered by Conduit Mobile

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου