Breaking
Loading...

Τσουρέκι


Υλικά:

  • 90 ml χλιαρό νερό
  • 75 g νωπή μαγιά
  • 900 g αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 150 g βούτυρο γάλακτος
  • 225 g ζάχαρη (είναι γλυκά)
  • 3 αυγά (+1 για το γλάσο)
  • 250 ml γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 g μαχλέπι κοπανισμένο
  • 5 μπαλάκια μαστίχα κοπανισμένη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • σπόρους απο 1 βανίλα (προεραιτικά)
 
Γλάσο:  
  • 1 αυγό
  • 2 - 3 κ.σ. νερό
  • 3 κ.γ. ζάχαρη
 
Διακόσμηση:
 
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
  • αυγό  

Παρασκευή:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 70 g από το αλεύρι. Τη σκεπάζουμε με μεβράνη σε θερμοκρασία χώρου να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min. Όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά. Εγώ το κάνω από το απόγευμα για να συνεχίσω το βήμα 2 το βράδυ αργά.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι 42o C (να αντέχει άνετα το χέρι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε στο μιξερ με τον αυγοδάρτη τα αυγά και χτυπάμε 2-3 λεπτά να γίνουν αφράτα και πηχτά. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα και χτυπάμε. Αλλάζουμε εργαλείο και βάζουμε τον ζυμωτή στην χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδικά το αλεύρι. Όταν αποκτήσει ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνουμε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Έπειτα συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο σιγα σιγά και αποσύρουμε απο τη φωτιά για να χαμηλώσει η θερμοκρασία του.
  5. Συνεχίζεται στο μεταξύ το ζύμωμα μέχρι που να ξεκολλάει όλο το ζυμάρι απο τα τοιχώματα και τον πάτο του μίξερ ( περίπου 20’)
  6. Ρίχνουμε στο τέλος σταδιακά το λιωμένο βούτυρο επάνω στη ζύμη και συνεχίζει το μίξερ στην χαμηλότερη ταχύτητα, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Αν χρειαστεί στο τέλος βάζουμε και χέρι. Δεν παραδουλεύουμε σε αυτό το στάδιο.
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία χώρου ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (θέλει περίπου 3 ώρες, αλλά και όλο το βράδυ να μείνει δεν παθαίνει τίποτα).
  8. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και διπλώνουμε 3-4 φορές για να φύγουν όλες οι φουσκάλες. Ξαναφήνουμε να φουσκώσει για κανα 2 ώρο. Αυτό το βήμα μπορεί και να μην γίνει…
  9. Μετά παλι ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε ο,τι σχημα μας φωτίσει και τα στρώνουμε σε ταψια πάνω σε λαδόκολλα.
  10. Σκεπάζουμε με λαδοκολλα (για να μην κολλήσουν) και κουβέρτες και αφήνουμε να διπλασιασθεί σε όγκο σε θερμοκρασία χώρου. Αργει πολύ να φουσκώσει. Φαίνεται ότι δεν θα πετύχει. Αν περάσουνε 2 ωρες και δεν εχει γινει πολυ φουσκωτό βάζουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο (μεχρι 40 βαθμους).
  11. Ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμους. Μόλις πιάσει καλά θερμοκρασία αλείφουμε απαλά με το μίγμα αυγό νερό (χλιαρό) ζάχαρη, πασπαλίζουμε με ό,τι θέλουμε, βάζουμε μέσα το ταψί στην προτελευταία θέση και σβήνουμε τον φουρνο μετά από 2’.
  12. Θέλει περίπου 20’ – 25’ σε σβηστό φούρνο.
  13. Η ζύμη φουσκώνει αργά, και έτσι οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη. Επίσης το ψήσιμο σε σβηστό φούρνο είναι αυτό που νομίζω το κάνει λαστιχωτό.





Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

KOUKOUZELIS App
Powered by Conduit Mobile

Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!
Κοινοποίηση στο Google Plus

1 σχόλιο απο τον Ευθύμιος

"Ο μοναδικός συνδυασμός καλής ποιότητας και σωστής τιμής, η ευγενική εξυπηρέτηση του πελάτη, πριν και μετά την πώληση, κατατάσσουν την KOUKOUZELIS market electric στις πρώτες θέσεις επιλογής του καταναλωτικού κοινού." Το δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από 3 φυσικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ οι καταναλωτές που προτιμούν το διαδίκτυο για τις αγορές τους μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδραστικό, e-shop της KOUKOUZELIS market electric στην διεύθυνση http://koukouzelis.com.gr
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια :